Бактериите могат да преминават хиляди километри във въздуха без приемник,

...
Бактериите могат да преминават хиляди километри във въздуха без приемник,
Коментари Харесай

Бактериите могат да преминават хиляди километри във въздуха

Бактериите могат да минават хиляди километри във въздуха без правоприемник, заяви Юнайтед прес интеренешънъл.

"Изследването ни демонстрира, че би трябвало да има световен механизъм, който обезпечава обмена на бактерии сред отдалечени места " - сподели Константин Северинов, професор по молекулярна биология и биохимия в университета Рътгърс. - Тъй като бактериите, които изследвахме, живеят в доста гореща вода - към 70 градуса Целзий, в отдалечени места, не е разумно да предположим, че там са ги транспортирали животни, птици или хора ".

Северинов и сътрудниците му мислят, че атмосферните течения са повода идентични бактерии да има в далечни и откъснати елементи на света.

За да схванат по-добре връзката сред отдалечените общности бактерии, учените са изследвани генетичните подписи, оставени от взаимоотношения сред бактерии и вируси.

Бактериофагите - вируси, които заразяват бактерии - са на всички места. Те са най-многобройната форма на живот на планетата и имат значимо и измеримо въздействие върху микробните общности. Когато бактериите се заразят с вируси, "молекулярните мемоари " се съхраняват в секции бактериална ДНК. Оцелелите бактериални кафези предават елементи от вирусната ДНК - спомените, на идващото потомство.

За проучването си учените са събрали бактерии Термус термофилус от горещи извори по целия свят - Чили, Италия, Русия. Преди анализите те предполагали, че "молекулярните мемоари " на бактериите от противоположни елементи на света ще са разнообразни и те ще имат неповторима еволюционна история.

Резултатите им обаче посочили доста "общи мемоари " - идентични късчета вирусна ДНК, съхранена в същия ред в ДНК на бактериите от далечни извори.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР