Бакшишите на сервитьори, таксиметрови шофьори и фризьори, както и всички

...
Бакшишите на сервитьори, таксиметрови шофьори и фризьори, както и всички
Коментари Харесай

Данъкът върху бакшиша: Браншът се обяви против готвените промени

Бакшишите на сервитьори, таксиметрови водачи и фризьори, както и всички бонуси отвън заплатите - да се таксуват с 10% налог приход. Предложението е на финансовото министерство.

Йоана Йорданова работи в заведения към този момент шест години, споделя Нова тв. Казва, че бакшишът дава мотивация на сервитьорите и не желае да го заявява. " Аз персонално съм много срещу това, личният състав също, от това, което сме обсъждали. Все отново бакшишът е нещо, което е обвързвано с качеството на работа на сервитьора ", съобщи тя.

Облагането на бакшиша значи, че той ще влезе в цената на услугата и ще я оскъпи, споделят ресторантьори.

" В Италия знаете, изпод написа 10% included tip, вътре в сметката. Тоест при 100 евро сметка, вие плащате 110 евро. Ама това към този момент не е бакшиш. Ако вие, клиентът, решите да оставите някой лев, то не виждам за какво това нещо би трябвало да бъде облагано ", уточни Ричард Алибегов от Асоциацията на заведенията.

Според специалисти - концепцията налог върху бакшиша мъчно би могла да се осъществя. Стои и въпросът по какъв начин ще се открива какъв брой тъкмо е платено като бакшиш.

" Първо – това не виждам по какъв начин ще стане. Защото в случай че има такава догадка, то бакшишът би трябвало да бъде заплатен с карта ", означи финансистът Владимир Сираков.
Икономистът Красен Станчев го смята за неприложимо. " Но въпреки това е погрешно, тъй като това е ваш подарък за мен. Или противоположното, несъмнено ", споделя той.

Други обаче считат, че това е метод избрани браншове да се изсветлят. Но се слага и въпросът - за какво в даден отрасъл се заплаща налог върху всички приходи, а в ресторантьорския някои от парите се прибират непосредствено в джоба?

В Европа има и образци, при които данъкът върху бакшишите - работи. Например във Франция.

" Тук, за разлика от други страни в света, таксата за обслужване е включена в сметката. Понякога, бакшиш може да бъде и в допълнение даден, само че никога не е наложителен или закрепен като %, както е в Съединени американски щати, да вземем за пример ", изясни Тифани, шеф на заведение във Франция. Обикновено таксата за обслужване във Франция е към 10%. Но прави положително усещане, когато клиентът остави и спомагателен бакшиш, който обаче е освободен от налози.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР