Бахрейн и Катар възобновяват дипломатическите си отношения, съобщава Ройтерс. До

...
Бахрейн и Катар възобновяват дипломатическите си отношения, съобщава Ройтерс. До
Коментари Харесай

Бахрейн и Катар възобновяват дипломатически отношения

Бахрейн и Катар възобновяват дипломатическите си връзки , оповестява Ройтерс. До тук се стигна повече от две години, откакто арабският протест на Катар беше анулиран.

Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет през януари 2021 година прекратиха 3-годишното ембарго на Катар, само че всички като се изключи Бахрейн възвърнаха пътуванията и комерсиалните връзки през 2021 година

Бахрейнско-катарският следващ комитет организира второто си съвещание в централата на генералния секретариат на страните от Персийския залив в саудитската столица, където беше взето решението.

През януари престолонаследникът на Бахрейн беседва с емира на Катар по телефона като знак, че двете страни от Персийския залив вървят към възобновяване на връзките.

Спорът, който накара квартета да прекъсне всички връзки с Катар през 2017 година , се концентрира към поддръжката му за ислямистки придвижвания, считани за опасност от арабските съседи, и връзките му с шиитската мюсюлманска мощ Иран и Турция. Четирите страни (Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет) също имаха свои лични различия с Катар.

Водещата мощ в района Саудитска Арабия поведе напъните за възобновяване на връзките с Катар и, дружно с Египет, възвърне дипломатическите връзки.

Бахрейн, ръководена от сунитски мюсюлмани монархия с размирно шиитско население, изпитва надълбоко безпокойствие от връзките на Катар с Иран. Бахрейн също има териториални разногласия с Катар.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР