Бахмут е почти напълно обкръжен. В момента до пълното обкръжение

...
Бахмут е почти напълно обкръжен. В момента до пълното обкръжение
Коментари Харесай

Битката за Бахмут: Мостовете са взривени, Зеленски повтаря мариуполската катастрофа

Бахмут е съвсем изцяло обграден. В момента до цялостното обграждане остават единствено 5,5 км на запад - сред предградията Артьомовское (сега Хромово) и Ивановское. Украинските войски към момента могат да се движат в тази лента. Вярно, те могат да се движат единствено по веднъж - до първия артилерийски удар.

Експерти от самостоятелната изследователска група Conflict Intelligence Team (CIT) означават, че съветските войски към този момент са открили огневи надзор над останалата отворена част от „ клещите “.

Украинските войски бягат от обкръжения град и взривяват мостове зад тях. Унищожен е един прелез на река Бахмутка, която разделя селището от север на юг. Вторият мост беше взривен от въоръжените сили на Украйна в Артемовски, западно от Бахмут. Украинците вършат това, с цел да забавят настъплението на съветските войски в градската зона от изток на запад.

Вярно, командирите на въоръжените сили на Украйна не се тормозят доста, че заради унищожаването на прелезите от Бахмут към този момент не могат да бъдат евакуирани цивилни - а остават от 4 до 5 хиляди души.

И не е ясно по какъв начин ще бъдат изтеглени останалите украински войски от източната част на Бахмут, лимитирана от Бахмутовка. Ще изградят ли Въоръжените сили на Украйна понтонен преход под непрестанния съветски артилерийски обстрел? Но в последна сметка за всеки съответен пълководец е ясно, че това е самоубийство. Следователно точно на това Зеленски обрича своите бойци.

OSW: гарнизонът на въоръжените сили на Украйна е изтощил безусловно всичките си сили и няма къде да отстъпва

Заради украински бойкот цивилните са принудени да излизат от града през нивите пешком, защото придвижването на транспортни средства е станало прекомерно рисково поради непрекъснатите стрелби, написа американската осведомителна организация Асошиейтед прес. Освен това кишата пречи на придвижването по селските пътища.

Сега се водят яростни боеве към два черни пътя - това са единствените влакна, които украинците употребяват. Единият грунд минава през Артьамовское на северозапад от града, вторият през Ивановское на югозапад от Бахмут.

- " Положението на бранителите на Бахмут става все по-трудно. Най-вероятно те към този момент са изчерпали силите си, което още в края на февруари разрешава единствено локални контраатаки. Украинците към този момент са се съсредоточили извънредно върху защитата, те редовно са изтласквани от съветската войска ", пишат Анджей Вилк и Петро Зочовски, специалисти от Полския център за източноевропейски проучвания (OSW).

В същото време Владимир Зеленски, като висш главнокомандващ, изрично отхвърля да издаде заповед за предаване на града, продължавайки мъката на полуизтребения гарнизон на Въоръжените сили на Украйна.

Битката за Бахмут продължава малко повече от 4 месеца - повече от борбата за Мариупол, която киевското командване също изкуствено проточи. Защитаващият се украински гарнизон в Мариупол в последна сметка беше погубен съвсем на половина - явно украинската група в Бахмут претърпя същите загуби.

Няколко елементи от града, въоръжените сили на Украйна въпреки всичко съумяха скрито да се изтеглят, съгласно OSW. По-конкретно, от града е изтеглено поделение, извършващо тактическо въздушно разузнаване благодарение на дронове (т.нар. „ птички Маджар “, по позивната на командира).

В същото време елементи от 93-та обособена механизирана бригада на Сухопътните войски (сега те в действителност са единствените останали украински окупатори в града) към момента остават в Бахмут, оповестява OSW.

Politico: Бахмут е жизненоважен за Русия като триумф на по-нататъшното нахлуване в Донбас

От стоманените клещи на Бахмут съветските сили към този момент развиват настъпления по няколко посоки, написа OSW. Първото направление е северозападно, по автомагистралата, свързваща Бахмут със Славянск, което ще разреши по-нататъшен достъп до Изюм.

Второто е югозападно, в посока Часов Яр (руските войски към този момент са достигнали североизточните околности на 13-хилядния град), което по-късно ще разшири предмостието от канала Северски Донец-Донбас към 70-хилядната Константиновка.

Третата посока е на юг, по автомагистралата, минаваща през Опитное и Иванград към Горловка. Това ще ни разреши да обединим силите си с групировката, която развива нахлуване западно от Горловка – към окупираните Торецк и Ню-Йорк.

Именно заради изключителното стратегическо значение на Бахмут, ситуиран на пресечната точка на най-големите пътища на Донбас, градът беше отбраняван толкоз гневно от украинските войски, написа Politico.

В същото време, знаейки за идната капитулация на града, заместник-министърът на защитата на Украйна Анна Маляр се пробва непохватно да подслади хапчето за украинците: съгласно тях, Москва изкуствено надува смисъла на града. Тогава за какво, пита се, Зеленски изпълни града с трупове на украинци, без да даде заповед за предаване?!

„ Удължаването на защитата с отсрочване на опита за освобождението му може да докара до цялостно обграждане и вследствие на това до неспособност за евакуиране на последните му бранители от Бахмут “, пишат Анджей Вилк и Петро Зочовски.

Забележете – споделят го поляците, които могат да бъдат обвинени допълнително благосклонности към украинците, в сравнение с към руснаците. Въпреки това даже в Полша осъзнават цялостния мащаб на незаконната непросветеност на Зеленски, която се прояви в борбата за Бахмут.

Превод: СМ

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо`. Подскажете на вашите другари в Ловеч кого да поддържат!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР