Бъдете честни най-напред със себе си, ако искате да намерите

...
Бъдете честни най-напред със себе си, ако искате да намерите
Коментари Харесай

Преди да започнете да спестявате, отговорете на тези 9 въпроса

Бъдете почтени на първо време със себе си, в случай че желаете да намерите ключа към финансовото благоденствие. Спестяването на парични средства е един от най-лесните и ясни пътищата за това, само че преди да започнете до го вършиме е добре да бъдете наясно със себе си. Ще ви помогне да отговорите с повече разсъдък и акуратност на следните 9 въпроса:
 Снимка 504615
 

1. Колко харчите?

За да спестите пари, би трябвало да печелите повече и да харчите по-малко - това е обикновената истина. Не всеки съумява в първото, а мнозина подценяват второто. Често има заблуда, че има задоволително пари единствено за храна и комунални услуги, тъй че просто няма от какво да се икономисва. Но не прибързвайте със заключенията.

Ако не сте отчели всичките си доходи и разноски най-малко няколко месеца, тогава нямате визия какъв брой харчите и дали можете да спестите.

Трябва да фиксирате разноските, с цел да разберете тяхната конструкция. Например поставяте всички разноски в супермаркета в категорията " Продукти " и ги смятате за оправдани. А се оказва, че единствено 30% от сумата отиват за месо, зърнени храни, плодове и зеленчуци, а останалата част отиват за шоколад, бисквити, безалокохлни питиета и алкохол.

Започнете да водите подробни записи - ще научите доста за себе си.

2. Колко получавате?

Най-лесният метод е да умножите заплатата по 12 - по броя на месеците - и да изчислите годишния приход. Но сумата няма да е напълно точна. Може би сте получили, пари за храна и превоз, други бонуси или данъчно облекчение за годината. Струва си да се обмислят всички нюанси, с цел да се разбере действителното положение на нещата.

3. Колко пари ви трябват за най-необходимото?

Определете какви разноски са наложителни за вас. След това оценете разноските си въз основа на няколко тактики, да вземем за пример:
Каква е минималната сума, с която можете да живеете, без да гладувате и без да задлъжнявате. Колко ви би трябвало, с цел да живеете без да се ограничавате, само че и без излишества. Колко пари са ви нужни, с цел да живеете първокласно.
Оптималната тактика е втората: тя оказва помощ да се реализира баланс сред рестриктивните мерки и удобния живот, да икономисвате и спестявате рационално. Първото число ще ви помогне да видите същинските си потребности, а последното ще ви помогне да разберете към какво би трябвало да се стремите.

Можете да симулирате случаен брой сюжети за себе си. Основното нещо е да разберете за какво го вършиме.
 Снимка 203906
 

4. Как и за какво да бюджетирате?

Сама по себе си информацията за приходите и разноските е забавна, само че безполезна, в случай че не я приложите на процедура. Тези данни са нужни за сформиране на бюджет за месеца и годината. Подробният финансов проект ще ви помогне да вземете поради всички огромни и дребни разноски, да заложите средства за развлечение и форсмажорни условия и, несъмнено, да започнете да спестявате.

5. Как да спестите пари, без да застрашавате качеството на живот?

Някои одобряват коренен метод: вземат решение да затегнат коланите, да купуват най-евтиното, да се лимитират във всичко. И това е неточност. Животът ще стане нетърпим и това въобще не е това, което би трябвало да постигнете с с икономиите.

Не бъркайте рационалното редуциране на разноските със скъперничеството:
Ако сте минали спомагателен квартал, с цел да закупите познати артикули по-евтино, това е добре. Ако сте заменили висококачествени артикули с евтини заместители с неразбираем състав, това е неприятно.
6. Колко би трябвало да спестявате?

Много зависи от това защо спестявате и дали към този момент имате някакви натрупвания. Първото нещо, за което би трябвало да се погрижите е аварийният фонд. Това е въздушна възглавница, която ще ви помогне при положение на загуба на работа, дълготрайно боледуване или други форсмажорни условия. Спестяванията би трябвало да са задоволителни за най-малко три месеца естествен живот, а в идеалния случай за една година.

Фнансовите цели за останалото сами си ги определяте. Но те би трябвало да бъдат ясно дефинирани и пътят на спестяванията би трябвало да бъде тъкмо обмислен.

7. За какво би трябвало да спестите тъкмо в този момент?

Този въпрос разумно следва от предходния. При спестяването има спринтове, а има и маратони. В първия случай събирате дребна сума пари, която да похарчите през идващите няколко години. Във втория преследвате дълготрайни цели, за които би трябвало да спестите в този момент.

Например, наивно е да се надявате на огромна пенсия от страната - по-логично би било да спестявате и сами за старостта. Същото е и с образованието на децата: в случай че желаете влиятелен университет в чужбина, би трябвало овреме да се подготвите финансово.

Често хората махат с ръка за дълготрайните цели: " Изведнъж ще се огранича в този момент, само че няма да доживея до пенсия. " Ще бъде доста по-тъжно, в случай че въпреки всичко живеете по-дълго, а няма да имате спестявания за този миг.
 Снимка 330846
 

8. Колко пари да спестите?

Най-малко 10% от всички доходи. По-добре е да не падате под тази лента, в противоположен случай ще спестите години. Но можете да увеличите %, в случай че финансовите ви положение разрешава.

Ако не знаете от кое място да започнете, пробвайте да оставите настрани 10% от заплатата си и 25% от
бонуси, парични награди, допълните бонуси и така нататък

9. Как да съхранявате спестявания?

Определено не под матрака, изключително когато става дума за дълготрайни спестявания, в противоположен случай инфлацията постепенно, само че несъмнено ще изяде парите ви. За краткосрочни цели си коства да помислите за спестовни сметки и депозити. За дълготрайните проекти е по-добре да инвестирате. Парите би трябвало да работят и да печелят, тъпо е да не употребявате техния капацитет.

Отделете време, с цел да научите за капиталовите принадлежности и избягвайте съмнителни инициативи, които рискуват да ви оставят без пари.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР