Бъдете благодарни за това, което имате – това може да

...
Бъдете благодарни за това, което имате – това може да
Коментари Харесай

Изследване: Благодарността подобрява здравето

Бъдете признателни за това, което имате – това може да усъвършенства физическото и психическото ви здраве. До този извод са стигнали създателите на ново изследване. Хората, които са по-благодарни, имат по-ниско кръвно налягане и сърдечна периодичност и по-голямо възприятие на благодарност към другите.

Изследването на учените е открило, че оптимизмът също е обвързван с изгоди за здравето и душeвността, като усъвършенства качеството на съня и дава повече позитивни упования и разсъждения. Научната работа е оповестена в списание.

Изследователите от Мичиганския университет и Калифорнийския университет в Сан Франциско са изследвали тези особености благодарение на мобилно приложение, наречено MyBPLab, с вградени датчици, които измервали кръвното налягане и сърдечната периодичност на 4825 участници от целия свят, в това число Съединени американски щати, Австралия, Индия и Хонконг. Предишни проучвания на благодарността и оптимизма включвали лабораторни визити или сканиране на мозъка за събиране на данни.

Оптичните датчици изпращат разнообразни светлинни талази през тъканите, с цел да открият промени в размера на кръвта, а логаритъмът в телефона се употребява за премерване на кръвното налягане.

Респондентите съобщавали за равнища на стрес, държание, обвързвано със здравето (сън, извършения, ежедневни очаквания) и за своите мисли три пъти на ден в продължение на 21 дни. Учените оценявали 12 точки, като да вземем за пример „ Има толкоз доста неща в живота ми, за които би трябвало да съм признателен “ и „ В несигурни времена нормално чакам по-доброто “.

Резултатите посочили, че благодарността и оптимизмът са позитивни психически склонности, свързани с удобни резултати. Както е открило проучването, благодарността акцентира позитивните аспекти на деня, до момента в който оптимизмът свежда до най-малко негативните му аспекти.

„ Благодарността ориентира хората към положителното, което им е дарено, до момента в който оптимизмът може да насочи хората към самите себе си, когато се концентрират върху своето лично съответно бъдеще “, сподели Ейми Гордън, съавтор на проучването.

Получените резултати опонират на хипотезата на откривателите, че нарасналият оптимизъм е обвързван с планирани реакции и тълкования на позитивни събития. Оптимизмът обаче показвал оценка на неприятностите от най-лошата част от деня - ретроспективен отговор, фокусиран върху отрицателно събитие, е открило проучването.

Дейвид Нюман, създател на проучването, счита, че мощно оптимистичните хора са по-склонни да считат, че най-лошата им част от деня е била относително по-малко неприятна. Освен това оптимизмът е по-добър фактор за качеството на съня, честотата и интензивността на напрежението, в сравнение с благодарността.

„ Нашите резултати обезпечават значим прогрес в разбирането ни за благодарността и оптимизма, показвайки, че благодарността оказва помощ да се подчертаят позитивните аспекти на деня, до момента в който оптимизмът действа посредством минимизиране на отрицателните аспекти на деня “, заключава създателят на проучването.

 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР