Бъдещото разширяване на ЕС и съдбата на Западните Балкани бяха

...
Бъдещото разширяване на ЕС и съдбата на Западните Балкани бяха
Коментари Харесай

България получи признание от всички държавни институции в Черна гора

Бъдещото разширение на Европейски Съюз и ориста на Западните Балкани бяха измежду главните тематики на срещите на вицепрезидента Илияна Йотова с президента, министър-председателя и министъра на външните работи на Черна гора.

Признание - това получи България от всички държавни институции в Черна гора за това, което свърши страната ни по време на своето европредседателство, а точно: да сложи акцент върху присъединението на Западните Балкани към обединена Европа.
Илияна Йотова - вицепрезидент на България: Една година по-късно тази тематика продължава да бъде на дневен ред, въпреки че не по този начин както на нас всички ни се желае. Най-важното е в този момент, когато се дефинират постовете в Европейски Съюз, когато ще се дефинират целите в политиките разширението, политическото разширение да не слиза от дневния ред, това е най-важната задача, както на нас като държава-членка, по този начин и на страните от Западните Балкани, които занапред ще се причислят. България е най-хубавият лобист на Западните Балкани за тяхното участие в Европейски Съюз.Мило Джуканович - президент на Черна гора: Нашето разбиране е, че сред стабилността и европейската вероятност може да се постави знак за тъждество. Тоест няма по какъв начин да има непоклатимост без ясна европейска вероятност за Западните Балкани и считаме, че това е в интерес освен на нашия район, само че и за Европа като цяло.
Министър- ръководителят на Черна гора Душко Маркович счита, че страните от Западните Балкани са получили мощен подтик от България към Европейския съюз и по този начин са станали забележими за Обединена Европа. Той ще упорства на срещата на Берлинския развой в Познан, България да стане постоянен член на този формат, защото страната ни е посочила, че има способността и визията за развиването на Западните Балкани.

Председателят на външната парламентарна комисия Андрия Николич е убеден, че страната му организира сполучливи промени по пътя към евроинтеграцията. Смята, че прекрояването на границите на Балканите е непопулярно решение. Затова съобщи, че Черна гора ще работи за гарантиране на мира и стабилността в района.
Андрия Николич - ръководител на парламентарната комисия по външна политика на Скупщината на Черна гора: България е една от страните, които вярно схваща потребностите на района. Това, което е доста значимо за напъните, които Черна гора поставя е и формалната позиция на България - а точно, че би трябвало да се съблюдава правилото на обособеното оценяване на всяка страна от Западните Балкани, а не да се преглеждат в пакет.
Вицепрезидентът Илияна Йотова и външният министър на Черна гора споделиха обща теза, че следващото отсрочване на започване на договарянията за присъединяваве на Северна Македония и Албания е неприятен знак за страните от Западните Балкани и води до загуба на доверие в Европейски Съюз.

Той настоя пред вицепрезидента България да държи политиката по разширението в дневния ред на Евросъюза.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР