Бъдещото разклонение на третата метролиния в София, което ще минава

...
Бъдещото разклонение на третата метролиния в София, което ще минава
Коментари Харесай

Свързват метрото през “Слатина” със зеления ринг, нови 6 станции ще са готови до 4 г.

Бъдещото отклонение на третата метролиния в София, което ще минава през регион " Слатина ", ще има връзка със зеления кръг. Това стана ясно на финалното публично разискване на трасето, което се организира онлайн в сряда вечерта, заяви " ".
Още по тематиката
То ще е с 6 метростанции от Военната академия " Г. С. Раковски " до подлеза на Окръжна болница. Връзката на метрото със зеления кръг ще е на метростанцията на кръстовището на булевардите " Асен Йорданов " и " Шипченски проход ", заяви основният проектант на София Здравко Здравков. Първата част на бъдещия зелен кръг би трябвало да свърже регионите " Слатина " и " Изгрев " по трасето на някогашната жп линия при гара " Пионер ". Там се възнамеряват 3,1 км велоалея, пешеходна зона и линеен парк.

" Така ще се обезпечи директна връзка от изхода на метростанцията със зеления кръг. Излизайки от метрото, хората ще могат да се придвижат с велосипед или пешком по обособено трасе към вътрешността на квартала ", посочи шефът на общинското дружество " Софияплан " арх. Любо Георгиев.

До края на годината може да имаме определени реализатори, а срокът за строителство на 6-те станции е 24 месеца. Те би трябвало да са подготвени през 2025 година , защото това е срокът за асимилиране на средствата, които ще се отпускат по проекта за възобновяване. И двете разширения на третата линия - през " Слатина " и до кв. " Левски ", са препоръчани в проекта, който занапред ще се утвърждава от Брюксел, посочи шефът на " Метрополитен " ЕАД проф. Стоян Братоев.

Цялото ново метротрасе ще се строи с тунелопробивна машина . Така усложнението за живеещите със затваряне на улици ще е по-малко - към година. На последната метростанция при Окръжна болница ще се построи 2-етажен под земята паркинг за 250 коли. Ще се търсят разновидности за създаване на наземни паркинги по останалите метростанции.

По плана са постъпили 40 мнения. Подкрепа за разширението на метрото показаха районните кметове на " Слатина " Георги Илиев и на " Младост " арх. Стефан Стефанов. Първият акцентира, че този план се чака от дълго време от жителите на " Слатина ".

Арх. Стефанов пък подчертава на изгодата от метрото за облекчение на трафика в региона на Окръжна болница.

" Зоната към " Цариградско шосе " е най-голямата, в която се построяват бизнес здания. Нейното развиване ще продължи в идващите 5-10 година Затова мощно поддържаме разширението на метрото ", сподели Таня Косева - Бошова, ръководител на управителния съвет на Асоциацията на притежателите на бизнес здания в България.

До 2-3 година още 15 000 души ще работят в " София Тех парк " и те ще употребяват метростанцията, планувана при зала " Арена Армеец ", акцентира Костадин Петков, зам.- ръководител на " София Тех парк " АД. Предстои планът за смяна на общия организационен проект, с която да се резервира трасето за разклонението на метрото, да бъде прегледан от експертен съвет. След това предлагането ще бъде импортирано за разискване в Столичния общински съвет, а на финала би трябвало да бъде признато и от Министерския съвет
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР