Бъдещият военноморски координационен център на НАТО във Варна е обещаващо

...
Бъдещият военноморски координационен център на НАТО във Варна е обещаващо
Коментари Харесай

АСБ: Резултатите от срещата Борисов-Тръмп са обещаващи, но се нуждаят от развитие

Бъдещият военноморски координационен център на НАТО във Варна е обещаващо начало, което може да получи развиване в вероятност. На наша територия може да бъдат ситуирани противокорабни ракетни комплекси с отдалечен обхват и системи " Пейтриът ".

Такава позиция показаха от Атлантическия съвет на България във връзка със срещата сред премиера Бойко Борисов и президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп в Белия дом.

От публичната организация предлагат на срещата на НАТО в Лондон, която следва на 3 и 4декември, България, взаимно с Румъния, да изиска засилено съюзно наличие в Черноморския район, а страната ни да се ангажира с домакинство на съюзни структури.

" На наша територия могат и би трябвало да бъдат ситуирани, на ротационен принцип под флага на НАТО, също и съюзна многонационална изтребителна ескадрила, морски патрулни самолети, брегови противокорабни ракетни комплекси с отдалечен обхват, системи за противовъздушна и противоракетна защита " Пейтриът " и сухопътна многонационална бригада. Очакваме повече взаимни задачи със съюзни страни и изключително със Съединени американски щати по защита на въздушното пространство на България в границите на Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна защита на НАТО. " - показват от АСБ.

Само по този метод на наша територия ще бъде основан задоволителен възпиращ капацитет, допълват специалистите.

Пълният текст на позицията:

Атлантическият съвет на България прави оценка позитивно и приветства постигнатите резултати от визитата на премиера Бойко Борисов във Вашингтон и срещата му с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, извършена на 25.11.2019 година в Белия дом.

Като цяло нашите упования от визитата в по-голямата си част са осъществени. Има обаче още какво да се желае. Надяваме се, че работата по направленията на стратегическото партньорство от в този момент нататък ще донесе действителни резултати.

Формулираните планове в контрактуваната Рамка за стратегическо партньорство основават добра база за продължение на напъните за надграждане на стратегическото партньорство със Съединени американски щати с съответни измерения.

Обнадеждени сме като цяло от постигнатите договорености в областта на защитата и сигурността, в която Съединени американски щати са наш стратегически съдружник. Очакваме да забележим допустимо най-скоро плануваната пътна карта в поддръжка на двустранното отбранително съдействие за противопоставяне на морските, кибер и хибридните закани в Черно море през идващите 10 години. Очакваме това желание да бъде изпълнено с съответно наличие, изключително в поддръжка на софтуерното превъоръжаване и оперативната съгласуемост на въоръжените ни сили. В тази връзка, чакаме при правенето на тази десетгодишна взаимна стратегия да забележим осъществени нашите визии за развиване на българската защита като част от съюзната защита на НАТО до 2030 година, дефинирани в създадената от Атлантическия съвет на България Визия за развиването на отбранителната политика на Република България до 2030 година (http://atlantic-council.bg/.../%D0%90%D0%A1%D0%91-%D0%92%D0%B... )

По отношение на хибридните провокации чакаме държавното управление да създаде в синхрон с НАТО и Европейски Съюз българска тактика за противопоставяне на хибридните закани.

Приветстваме предлагането на държавното управление за основаване на военноморски координационен център във Варна в поддръжка на построяването на приспособеното Предно наличие на НАТО на Югоизток.

Не можем да не отбележим задоволството си от обстоятелството, че от трите черноморски страни от Алианса България е определената да стане хазаин на тази съюзна конструкция.

Независимо от този позитивен резултат, чакаме занапред нататък България по-активно да работи за построяването на възпиращия и защитителен капацитет на НАТО в района. Поради повишаването на съветския боен капацитет в Черно море и нарушаването на стратегическия баланс на силите в интерес на Москва, належащо е да се работи за трансформиране на адаптирането предно наличие в засилено предно наличие, по образеца на това, което Алиансът реализира в Прибалтика. Към момента напълно основателно Черноморският район е оценен от експертната общественост като едва звено в съюзната защита и въздържане по Източния фланг на Алианса и по тази причина трябват решителни стъпки още от в този момент.

Нашата визия е, че НАТО би трябвало наложително да ускори наличието си в Черно море. Предвид рестриктивните мерки на конвенцията от Монтрьо по повод престоя на задгранични бойни кораби в Черно море, подсещаме, че съществуват и други благоприятни условия за създаване на качества за въздържане и защита, които са във военновъздушната и сухопътната области, и изключително в усилването и модернизирането на бреговата защита.

В този подтекст са и нашите оферти за разполагане на многонационални формирования на НАТО у нас - военноморски, военновъздушни и сухопътни. Бъдещият военноморски координационен център във Варна е обещаващо начало, което може да получи развиване в вероятност. На наша територия могат и би трябвало да бъдат ситуирани, на ротационен принцип под флага на НАТО, също и съюзна многонационална изтребителна ескадрила, морски патрулни самолети, брегови противокорабни ракетни комплекси с отдалечен обхват, системи за противовъздушна и противоракетна защита " Пейтриът " и сухопътна многонационална бригада. Очакваме повече взаимни задачи със съюзни страни и изключително със Съединени американски щати по защита на въздушното пространство на България в границите на Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна защита на НАТО.

Само по този метод на наша територия ще бъде основан задоволителен възпиращ капацитет, до момента в който страната ни построи задоволително лични качества. Препоръчваме на идната среща на високо ниво на НАТО в Лондон (03-04декември), България, взаимно с Румъния, да изискат засилено съюзно наличие в Черноморския район, а страната ни да се ангажира с домакинство на препоръчаните от нас съюзни структури и качества.

Обнадеждени сме и от диалозите на Бойко Борисов и Доналд Тръмп по въпроса на енергийната диверсификация. За да бъде понижена зависимостта от Руската федерация, ние сме безапелационни и още един път подчертаваме, че енергийните планове " Турски поток " и АЕЦ " Белене " или би трябвало да се преобразуват по този начин, че да пазят националните ползи на България, а не на Руската федерация, както е до момента, или би трябвало да се прекратят.

Трябва да търсим диверсификация на източниците на сила, а освен на маршрутите за транспорт. Особено значимо е да понижим зависимостта от Москва в нуклеарната енергетика, като поддържаме концепцията за лицензиране и потребление на американско нуклеарно гориво за атомната централа " Козлодуй ", като метод за диверсифициране и в региона на нуклеарната енергетика. Със удовлетворение одобряваме единодушието на Съединени американски щати да изпратят свои енергийни специалисти в България, с цел да могат дружно с българските си сътрудници да развият по-тясно съдействие в региона на нуклеарната енергетика.

Подкрепяме разбирането, че завършването на интерконекторната връзка с Гърция, вложението в реверсивния потенциал на Трансбалканския газопровод, за диверсифициране вноса на газ за Източна Европа, построяването на друга интерконекторна връзка със Сърбия (тук ще прибавим и Република Северна Македония), обезпечаване на достъп до газохранилищата на България и либерализирането на вътрешния газов пазар основават действителни условия страната ни да се трансформира в действителност в газоразпределителен център на Югоизточна Европа. Това без подозрение ще докара и до понижаване на цените на енергоносителите за българските консуматори.

Оценяваме като обнадеждаващо и декларираното предпочитание за съдействие сред Съединени американски щати и България в построяването на сигурни мрежи за връзки от пето потомство (5G). Това е значимо както за просперитета и модерното развиване на България, по този начин и за националната ни сигурност като страна-съюзник в НАТО и член на Европейски Съюз.

Не на последно място, чакаме повече ангажираност в укрепването на господство на закона и на правосъдната власт. Корупцията е врата за съветското хибридно въздействие в България. Без да сме се справили с нея, всички други ограничения за битка със зловредните външни хибридни въздействия ще бъдат безполезни. Колкото повече господство на закона и свободни медии има в България, толкоз по-силно звено ще бъде страната ни в границите на НАТО и Европейски Съюз. И толкоз по-рано българите ще могат да пътуват без визи в Съединени американски щати.

Атлантически съвет на България /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР