Бъдещият председател на Комисията за противодействие на корупцията и за

...
Бъдещият председател на Комисията за противодействие на корупцията и за
Коментари Харесай

Изненадващи промени в изискванията за шеф на КПКОНПИ!

Бъдещият ръководител на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) да не е наложително правист, а да е допустимо да е човек от върховете на службите за сигурност. Такова предложение за промени в антикорупционния закон са създали ненадейно сред първо и второ четене някогашният към този момент началник на правната комисия и сегашен правосъден министър Данаил Кирилов и депутатът от Движение за права и свободи Хамид Хамид, предава lex.bg.

Предложението на Кирилов и Хамид е импортирано през вчерашния ден и визира само условията към стажа на ръководителя на антикорупционната комисия. Според настоящия закон шефът на комисията наложително „ има висше юридическо обучение и минимум 10 години юридически стаж “.

Кирилов и Хамид са предложили тези думите да се заменят и условията към ръководителя на КПКОНПИ да звучат по този начин: има висше обучение с образователно-квалификационна степен „ магистър “ и има 10-годишен юридически стаж или професионален стаж в службите за сигурност и за публичен ред, от които 5 години на управителна служба.

Това значи, че юридическото обучение към този момент няма да е изискване за заемане на поста. В момента ръководител на комисията е някогашният прокурор и зам.-министър на правораздаването Пламен Георгиев. Той обаче излезе в отпуск поради разпоредените от основния прокурор Сотир Цацаров инспекции за добития от него тризонет и откакто поради аферата „ Апартаментгейт “ във властта, а министър председателят Бойко Борисов прикани всички забъркани да си подадат оставките.

От претекстовете към предлагането за новите условия за стаж към бъдещия началник на КПКОНПИ излиза наяве, че концепцията е те да са същите като за ръководителите на ДАНС и на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства.

„ С предлагането целим постигането на огледалност и симетричност на условието за типа стаж на ръководителя на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество с условията за стаж на ръководителя на Държавна организация „ Национална сигурност “ и на членовете на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства “, показват в претекстовете Данаил Кирилов и Хамид Хамид.

Това предложение обаче ускорява подозренията, че упрявляващите готвят промяната на Георгиев и че най-вероятно имат претендент, който не е правист. На практика Хамид и Крилов са внесли измененията си единствено часове откакто Георгиев излезе в отпуск.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР