Бъдещият антикорупционен орган да се състои от петима членове, от

...
Бъдещият антикорупционен орган да се състои от петима членове, от
Коментари Харесай

Крум Зарков със своя рецепта за независима и ефективна антикорупционна комисия

Бъдещият антикорупционен орган да се състои от петима членове, от които единствено двама да са определени от Народното събрание, един да се предлага от общото заседание на Върховния касационен съд, един - от общото заседание на Върховния административен съд и един от президента. Всеки от тях да ръководи комисията в продължение на една година - на ротационен принцип, като мандадът им ще е петгодишен и еднократен - без право на втори мандат. Самата комисия да не се занимава с всевъзможни корупционни прояви, а да се концентрира върху корупцията измежду висшите обществени длъжности - депутати, мионистри, регионални шефове и кметове, регулатори - КРС, Сметна палата, Комисия за защита на конкуренцията, КЕВР, Агенция " Митници ", Национална агенция за приходите, КФН, Национален осигурителен институт, НЗОК, държавни изпълнителни организации и членовете на Висш съдебен съвет - описът не е обстоен, само че е направен по критерия най-голяма централизация на власт.

Тази идея показа в сряда служебният правосъден министър Крум Зарков пред представители на изпълнителната и правосъдната власт, на непознати посолства и публицисти. Концепцията включва още някои основни тематики, като да вземем за пример ясно разграничение на двата типа чиновници на новия антикорупционен орган - проверяващи инспектори и оперативни чиновници, като едните ще съберат информация, а другите ще проверяват.

Зарков удостовери поръчката си, че планът добавя и надгражда законопроекта на предходните ръководещи за, импортиран на 9 юни. Той разгласи, че до края на тази седмица или при започване на идната законопроектът " в неговата целокупност " ще бъде качен за публично разискване, след което ще бъде препоръчан за приемане от Министерския съвет, а по-късно на ход е Народното събрание.

Това породи разумния въпрос какъв е политическият, а и практическия резултат от лансирането на този план сега - с изключение на осъществяването на Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) и до каква степен може да се чака идващият парламент да припознае както проектозакона на предходните ръководещи, по този начин и различната идея за новия орган. Зарков означи, че политическият и публичен напън по този въпрос ще е огромен, различен е въпросът дали той ще е задоволителен.
Реклама
Все отново той подсети, че България е към момента под мониторинг, а откакто ПВУ е минал " през няколко държавни управления с разнообразни чувствителности ", значи има някакъв консенсус по тематиката. Всяко едно предложение се вписва в някакъв постепенен порядък, а търпението на българските жители е изчерпано, разяснява той. Отговорността е на бъдещия парламент - да откри консенсус и тези стъпки да бъдат признати, а не да се търсят извинения с политическата турбуленция, сподели служебният правосъден министър.

На презентацията в Националния институт на правораздаването участва и вицепремиерът Атанас Пеканов, който води диалозите в Европейски Съюз по въпросите на Плана за възобновяване и резистентност, където антикорупционният закон е залегнал като мярка със период до края на годината. Пеканов похвали дейната работа на Министерството на правораздаването по тематиката и означи, че към този момент е извършен диалог с Европейската комисия, която е приветствала тази идея.

В презентацията си Крум Зарков съсредоточено стимулира всяко от своите оферти, като най-общо всички те са ориентирани към реализиране на самостоятелност и успеваемост на бъдещия орган. Изборът на членове на комисията единствено от Народно събрание не е задоволителна гаранция за политическа самостоятелност, дори противоположното, сподели Зарков, като неблегна, че в границите на парламентарната процедура би трябвало да се включат интензивно представители на гражданската общество.

Според него ротацията на председателския пост ще е доста значим детайл за реализиране на самостоятелност и ефекасен вътрешен надзор. Особеност на българския политически и публичен живот е търсене на метод за делегитимиране на ръководителя, което води и до делегитимиране на органа, което нормално се цели. Нещо повече - то натоварва един-единствен човек с отговорност, която би трябвало да бъде споделена, другояче органът би трябвало да остане едноличен, сподели Зарков. Често се получава и по този начин, че ръководителят изземва груповите функционалности, по тази причина ротацията ще е детайл, който ще разреши комсията фактически да работи като групов орган, да преодолее концентрацията на власт и да сътвори механизъм за вътрешен надзор. На полемиката, последвала презентацията, мнозина регистрираха ротационния принцип като истинска и доста добра концепция.
Реклама
Концепцията на Зарков съдържа и лист на корупционните закононарушения - рушвет, длъжностни присвоявания, закононарушения по работа, пране на пари, закононарушения срещу финансовата и данъчната система. Най-обкщо това са закононарушения, свързани с практикуване на власт и укриване на приходи.

Концепцията на Зарков в действителност не би следвало да е изненада за никого, в качеството си на политик той я пази от доста дълго време. " Самият той преди влизането си в политиката е работил като контрольор - правист в Комисията за определяне на имущество, добито от незаконна активност, предходник на КОНПИ (Комисия за отнеумане на нелегално добито имущество), която пък е предходник на сегашната КПКОНПИ.

Преди пет години Зарков беше създател на различната идея на Българска социалистическа партия за антикорупционен закон и интензивно се опълчи на основаването на сегашната антикорупционна комисия посредством " механично сливане на разнообразни органи в един ", като предупреждаваше, че той ще се окаже неефикасен, а в някои аспекти и рисков. Още тогава той оферираше основаването на един " радикално друг антикорупционен орган с проверяващи функционалности ". Нещо повече, още тогава той защитаваше и тезата, че подобен орган би трябвало да се бори извънредно и единствено с корупцията по високите етажи.

Другата негова концепция тогава бе, че ръководителят на този орган би трябвало да бъде фигура, извадена от политическите битки и обвинявания, като бъде назначаван от надпартиен орган като президента, вместо всички членове на комисията да са избирани от Народното събрание, т.е. от политическата класа, която би трябвало да ревизират. Много от тези хрумвания залегнаха и в плана на предходните ръководещи, който Зарков на процедура в този момент надгражда.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР