Бъдещите Windows компютри ще бъдат много защитени срещу хакерски атаки

...
Бъдещите Windows компютри ще бъдат много защитени срещу хакерски атаки
Коментари Харесай

Microsoft очерта бъдещето на Windows PC с нов процесор


Бъдещите Windows компютри ще бъдат доста предпазени против хакерски офанзиви на равнище процесорно ядро
(снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft и нейни сътрудници в лицето на AMD, Intel и Qualcomm разкриха „ споделена визия за бъдещето на компютрите с Windows ” , в която сигурността е вградена в самото ядро на процесора .

Новият процесор за сигурност, наименуван Microsoft Pluton, е планиран да обезпечи по-тясна хардуерна и софтуерна интеграция на, което ще отстрани цели класове хакерски атаки.

Microsoft Pluton е планиран да усъвършенства способността за отбиване на физически офанзиви и попречване на кражба на идентификационни данни и ключове за криптиране, да обезпечи хардуерен надзор и инспекции на целостта на системата, както и да опрости процеса на актуализация на фърмуера от облака (чрез ).

Подобна технология за отбрана от „ чипа до облака ” беше осъществена за първи път в конзолата Xbox и Azure Sphere. „ Революционната архитектура ” на процесора за сигурност ще направи доста по-трудно за атакуващите да скрият дейностите си против операционната система, ще усъвършенства способността за отбиване на физически офанзиви и ще предотврати кражба на идентификационни данни и ключове за криптиране, като също по този начин ще разреши възобновяване на системата от софтуерни неточности, разяснява Microsoft.

Новата скица за сигурност на PC процесора
(източник: Microsoft)

За разлика от модулите TPM, които в този момент се употребяват необятно за несъмнено запазване на ключове и параметри и удостоверяват целостта на системата, дизайнът на Pluton отстрани опцията за офанзива на информационния канал сред CPU и TPM. Компютрите с Windows с архитектура Pluton в началото ще емулират TPM, осигурявайки съгласуемост със съществуващите TPM спецификации и API.

Процесорът за сигурност Pluton ще се появи в бъдещите решения на AMD, Intel и Qualcomm за отбрана на идентификационни данни, потребителски идентификатори, ключове за криптиране и персонални данни. Microsoft дава обещание, че тази информация не може да бъде отстранена от Pluton, даже в случай че атакуващите конфигурират злоумишлен програмен продукт или поемат цялостния физически надзор върху компютъра.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР