Бъдещите студенти трябва да подадат декларация образец 7 за това,

...
Бъдещите студенти трябва да подадат декларация образец 7 за това,
Коментари Харесай

НАП напомня: Бъдещите студенти сами внасят здравните си вноски през лятото


Бъдещите студенти би трябвало да подадат декларация пример 7 за това, че ще се обезпечават за здраве сами след довеждане докрай на учебно заведение. Това е належащо, защото за интервала от завършването на приблизително обучение до записването им като студенти, те не са обезпечени за сметка на бюджета, тъй като не попадат в нито една от двете категории – студенти или възпитаници. За този интервал бъдещите студенти би трябвало да внесат здравноосигурителните си вноски, които са в размер на 22,40 лв. на месец, а по този начин също би трябвало авансово да подадат и осигурителна декларация пример 7. Тази декларация се подава в период до 25-то число на месеца, идващ месеца на пораждане на задължението за обезпечаване от всеки, който не е обезпечен на друго съображение. Ако зрелостниците от 1 юли са в това качество и би трябвало сами да внасят здравноосигурителни вноски, то те би трябвало до 25 август  да подадат в Национална агенция за приходите по непрекъснат адрес декларация пример 7.

В рубриката " Здравно обезпечаване " на интернет страницата на Национална агенция за приходите е поместена и информацията за попълване и подаване на декларация пример 7, както и пример на формуляра, който може да бъде изтеглен. Подаването на декларацията може да стане в офис на Национална агенция за приходите,  по пощата с противоположна квитанция или по електронен път посредством Персонален идентификационен код /ПИК/, който се получава гратис от офис  на приходната организация.

При позволени пропуски във вноските за здраве, зрелостникът може да се окаже с прекратени здравни права и да няма достъп до безвъзмездни здравни услуги, обезпечени от Националната здравноосигурителна каса. Повече от три неплатени вноски за последните три години водят до спиране на здравните права, припомнят още от Национална агенция за приходите. Проверка дали  здравноосигурителните права са прекратени може да се направи на място в салона за обслужване на Национална агенция за приходите Бургас или посредством електронната услуга на Национална агенция за приходите - " Здравноосигурителен статус “ на страницата на Агенцията: www.nap.bg.

За вноски, които не са направени в период, се начислява законова рента. Справка за размера на дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях може да се направи на страницата на Национална агенция за приходите посредством електронната услуга " Здравноосигурителен калкулатор ".

През летните месеци доста студенти, учащи се в чужбина, се завръщат в Бургас и района. За да употребяват безвъзмездни здравни услуги, те би трябвало да уредят здравноосигурителния си статус, като е належащо да показват в офисите на Национална агенция за приходите по непрекъснат адрес доказателствени документи. Такива документи са да вземем за пример: уверение или служебна записка от университета, в който следват, тапия за приключено висше обучение и други Тези документи би трябвало да са преведени от лицензирана компания и се вземат поради единствено, в случай че в тях е посочен интервалът на образование. Документът се подава в териториалната дирекция или офис на Национална агенция за приходите по непрекъснат адрес, с цел да се " изчистят “ отговорностите на студента за здравноосигурителни вноски.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР