Бъдещите студенти броят между 30 лв. и 120 лв. за

...
Бъдещите студенти броят между 30 лв. и 120 лв. за
Коментари Харесай

Бъдещите студенти броят между 30 лв. и 120 лв. за първия изпит


Бъдещите студенти броят сред 30 лева и 120 лева за първия изпит.
Между 30 лева и 120 лева би трябвало да броят претендентите за влизане в университет. Толкова са таксите за първия изпит.

Най-масовата сума на входа на висшите учебни заведения е 60 лева Подобна е и таксата за разглеждане на документите и класиране с оценки от матурите.

48 висши учебни заведения в България ще одобряват кандидат-студенти с оценки от държавните зрелостни изпити. В множеството бъдещите висшисти ще могат да избират дали в бала им да влезе оценката от приемния изпит или тази от матурата.

30 лева е таксата за първи изпит и още толкоз за всеки идващ в най-големия ни университет – Софийския.

За класиране с признание на оценка от държавен зрелостен изпит сумата е същата – 30 лева Кандидат-студентите в Пловдивския университет ще би трябвало да извадят 40 лева за първи изпит и 25 лева за всеки идващ.

Признаване на оценка от матура е също 40 лв..

Толкова би трябвало да си подготвят е претендентите за Бургаския университет, без значение дали ще се явят на изпит, или ще внесат оценките си от зрелостния изпит.

Насочилите се към филантропични специалности във Великотърновския университет „ Св. св.Кирил и Методий “ ще платят 60 лева за всеки обособен изпит, както и за кандидатстване с оценки от матурата.

Това важи за зрелостниците, а за претенденти за „ магистър “ след висше обучение 70 лева е таксата за присъединяване в кандидатстудентския банкет и класиране и 40 лева за явяване на изпит.

В Югозападния университет таксата на входа за изпит и по документи е твърдо 30 лева Толкова е и в Шуменския университет „ Епископ Костантин Преславски “.

В Русенския „ Ангел Кънчев “ първият изпит е 60 лева, а всеки идващ – 40 лева Твърдо 60 лева коства кандидатстването в УНСС за първи изпит и по 30 лева за всеки идващ. И в техническите университети входната такса е приблизително 50 лева Толкова е в ТУ-София, в ТУ-Варна е 30 лева, а класирането с оценки от матура е с 5 лева по-малко. В ТУ-Габрово за първи изпит се заплащат 50 лева, а за идващите по 30 лева 50 лева се дават за първия изпит в Минно-геоложкия и в Лесотехническия университет.

В някои от висшите учебни заведения има и специфични изпити, които се заплащат настрана. В УАСГ да вземем за пример изпитът по математика коства 35 лева, за всяка от трите елементи на изпита
по изобразяване се заплащат по 35 лева и 25 лева за изпит по британски език. Такса за присъединяване в кандидатстудентската акция и класиране, в това число и с оценка от държавен зрелостен изпит, е 40 лева В Националната музикална академия кандидатските изпити са 50 лева за първи и по 25 лева за всеки идващ. Мераклиите да учат актьорско майсторство и постановка би трябвало да подготвят 80 лева за първи изпит, 65 лева за втори изпит, а за третия – 50 лева В Художествената академия таксата е 38 лева както за първи изпит, по този начин и за идващите. Таксата за кандидатстване в Националната спортна академия пък е 65 лева

Освен, че таксите за образование по медицина са едни от най-високите, тези за кандидатстване също са по-скъпи по отношение на останалите специалности. 80 лева е таксата за първи изпит в Медицинския университет в София, а за идващите се заплащат по 40 лева Таксата за банкет и обработка на документи при кандидатстване без полагане на изпит е 50 лева За изпита по биология и химия в Пловдивския медицински университет се заплащат 120 лева Кандидатстудентските изпити по нравственос, скулптиране, обществена медицина и здравен мениджмънт са 60 лева Във Варненския МУ пък таксата за полагане на първи изпит е 70 лева и 50 лева за всеки идващ. За присъединяване в кандидатстудентската акция и класиране по документи се заплащат 50 лева За банкет след приключено приблизително обучение – магистри в МУ-Плевен се дължат 120 лева, за бакалаври сумата е 70 лева за първо явяване и 50 лева за всяко последващо. 50 лева е и присъединяване в класиране с оценки от зрелостните изпити.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР