Бъдещите реформи в МВР ще бъдат основани на предварителен анализ.

...
Бъдещите реформи в МВР ще бъдат основани на предварителен анализ.
Коментари Харесай

Пълен анализ на МВР ще предхожда реформирането му, решиха преговарящите

Бъдещите промени в Министерство на вътрешните работи ще бъдат учредени на прелиминарен разбор. За това се схванаха преговорните групи от четирите партии – " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България " на първата си среща по тематика вътрешна сигурност. След петчасова полемика в четвъртък, в последния миг бе решено едно от първите дейности да е разтоварване на чиновниците от несвойствени действия – да вземем за пример да отпадне задължението да дублират всеки документ на хартия или електронен тип. Така на второ място остана бъдещият функционален разбор. Кога и по какъв начин ще бъде осъществен той, не е напълно ясно. Участващите в полемиката се схванаха да създадат нов обзор на точките, по които се договорили, преди да ги одобрят финално.

Проблемът с фрагментите

Съпредседателят на Политическа партия и някогашен длъжностен министър на финансите Асен Василев изнесе данни, че в Министерство на вътрешните работи работят към 7000 пенсионирани чиновници. Атанас Атанасов от " Демократична България " посочи, че системата на Министерство на вътрешните работи е задръстена и не разрешава на младите чиновници да израстват кариерно и това става единствено с връзки. Николай Радулов от Има Такъв Народ добави, че огромна част от ръководителите на структурите в Министерство на вътрешните работи са парашутисти.

Представителите на четирите партии се сплотиха към решение, че първата задача на бъдещото държавно управление e да изготви функционален разбор на Министерство на вътрешните работи и ДАНС. Този повсеместен обзор би трябвало да включва активността на дирекциите, персоналния състав, кадровата политика, финансовото положение и успеваемостта. Изработването на разбора ще стане с присъединяване на външни специалисти, политическото и професионалното управление на Министерство на вътрешните работи, както и представители на полицейския профсъюз, на Министерството на финансите и на всяка от парламентарно показаните партии.
След това ще бъде направена напълно нов закон за Министерство на вътрешните работи, само че разногласието сред партиите е дали този закон да е систематичен или функционален.

" Запознай се с кварталния ": Новите остарели хрумвания на Българска социалистическа партия

В диалога бяха наранени до болежка познати проблеми на Министерство на вътрешните работи, които никой не взема решение към този момент десетилетия, въпреки че са известни на всички. Дискусията бе открита с концепциите на Българска социалистическа партия, които като че ли качена на машина на времето, повториха концепциите си от 2013 година, когато бяха на власт. Тогава Министерство на вътрешните работи провежда самодейността " Запознай се с кварталния " и на полицията бе разпоредено да разлепи контактите си из входове и пощенски кутии. Резултатът беше нулев. Което не попречи на Българска социалистическа партия 8 години по-късно да заявят, че към момента е проблем, че българските жители не познават кварталния си.



Друга притоплена самодейност е полицейско наличие посредством жандармерия в дребните обитаеми места. Това също бе осъществено в практиката през 2013 година След няколко седмици на бодри сводки, в които се цитираха задържани и предотвратени закононарушения, жандармерията бе прибрана и всичко се върна постарому. След това неведнъж казусът с отсъствието на полиция от дребните обитаеми места бе обсъждан и в мандатите на ГЕРБ, изключително усърдни бяха така наречен " Патриоти ", само че без да се откри решение.

Каква киберсигурност, те се смъкват " Читанка "

Освен въпросите към идния разбор на Министерство на вътрешните работи и гарантиране на кадровото израстване на чиновниците, бе наранена и киберсигурността. Сред предложенията бе основаване на обособена държавна организация. Или звено със същия предмет в ГДБОП. И сега антимафиотите се занимават с това. Бившият секретар на Министерство на вътрешните работи Николай Радулов, който в този момент е част от Има Такъв Народ, обаче се изрече много сериозно. Радулов разяснява, че през последните години единствената работа по тази линия била да смъква уеб страницата на " Читанка " от интернет, " с цел да не могат българите в чужбина да четат на български ".

Лидерът на Политическа партия Асен Василев, който води полемиката, показа, че до момента в който беше министър не е останал с положителни усещания от киберсигурността. А Радулов го увери, че обстановката е много по-зле.

Нулева приемливост

Василев подчертава и върху различен сериозен проблем – отбраната на информацията. Според него това е една от аргументите България към момента да не е призната в Шенгенското пространство.

В един миг диалогът се завъртя и към концепцията за " нулева приемливост " даже и към дребните прегрешения. Подобна дефиниция звучи добре на полемики, само че в действителността е на практика невъзможна.

Атанас Атанасов от Демократична България уточни различен сериозен проблем – неналичието на правосъден надзор върху прокурорите, които постоянно отхвърлят да образуват преписки по информация, събрана от Министерство на вътрешните работи. Той уточни, че това на процедура е отвод да се проверяват закононарушение, освен това безусловно безотговорен.

Имигрантите не бихме могли да ги спрем

Беше разискван и усиленият през последните месеци мигрантски напън по границата с Турция. Преговарящите се сплотиха към тезата, че би трябвало да се ускори съдействието с европейската организация за граничен надзор Фронтекс.

Радулов разяснява, че издигната стена по границата въобще не оказва помощ против мигрантския напън. Той съобщи, че е имало и други решения, само че още преди години е трябвало избрани компании да свършат работата.

По време на диалозите за влизащите незаконно у нас не липсваха и бисери. От Българска социалистическа партия предложиха да се вземат ограничения против имигрантите. А Радулов репликира, че това няма по какъв начин да се случи и е по-добре да се направи опит да бъдат спрени незаконните мигранти.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР