Бъдещите пенсионери ще могат от вторник сами да избират по

...
Бъдещите пенсионери ще могат от вторник сами да избират по
Коментари Харесай

Пенсионерите избират по коя методика да им бъде изчислена пенсията

Бъдещите пенсионери ще могат от вторник сами да избират по коя методика да бъде изчислена пенсията им - по остарялата или по новата. Вече има и електорнен смесен калкулатор на Национален осигурителен институт, с който хората могат авансово да преценяват коя методика е по-добра за всеки един от тях.

В заявката за разпределяне на пенсия има отметка, в която бъдещият пенсионер декларира, че при разпределяне на желаната от него пенсия желае в нейния размер да се вземат поради трите поредни години от последните 15 години застрахователен стаж, определени от него, преди 1 януари 1997 година.

Бъдещите пенсионери би трябвало да дават всички документи, като е наложително да дават тези за най-хубавите три години преди 1997 година, по опция и тези за интервала 1997-1999 година, тъй като тогава регистърът на Национален осигурителен институт е в развой на внедряване.

Ако хората не помнят да създадат отметка, че желаят пенсиите им да бъдат изчислени по остарялата методика, само че дават документи за трите най-хубави години, от Национален осигурителен институт отново ще изчислят служебно и по двете методики, като ще им дават по-благоприятния размер на пенсията.

Желаещите да се пенсионират по новата методика няма да е нужно да носят документи за така наречен златни години и да вършат отметки в заявката.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР