Бъдещите депутати трябва да дадат отговор на въпросите за монопола

...
Бъдещите депутати трябва да дадат отговор на въпросите за монопола
Коментари Харесай

Стойчо Кацаров: Бъдещите депутати трябва да дадат отговор на въпросите за монопола на НЗОК

Бъдещите депутати би трябвало да дадат отговор на въпросите за монопола на НЗОК, за собствеността в здравната система и за намесата на страната като регулатор. Това сподели по време на полемика " Инвестиции в опазването на здравето “ служебният министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров.

„ Нужно е да се отговори на въпроса дали да има една здравноосигурителна каса, или да има няколко здравноосигурителни фондове, както и кое е по-добре от позиция на системата и от позиция на потребителите. Вторият огромен въпрос е за отношението към собствеността в опазването на здравето, добави още той и уточни, че най-големите финансови загуби се натрупат от дребния дял държавни сдружения. Третият значим въпрос е за ролята на страната в тази система и до каква степен огромна би трябвало да е намесата й и дали би трябвало да се отдръпна, а търсенето и предлагането на услугите да бъдат главен движещ регулатор “, добави още Стойчо Кацаров.

„ В пазара на медицинските услуги има усилване на държавната интервенция. Сега сме в обстановка, в която съвсем всичко се управлява от страната - предели, субсидиране на лечебните заведения, заплащането на заплати от страна на НЗОК за работещите в лечебните заведения. Не е вярно здравната система да се преглежда като държавен разход, като администрация или някава форма на обществено подкрепяне, тя е икономическа активност, която носи доход на държавния бюджет “, съобщи служебният министър на опазването на здравето.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР