Бъдещето на връзките на ЕС с Китай ще бъде определено

...
Бъдещето на връзките на ЕС с Китай ще бъде определено
Коментари Харесай

Фон дер Лайен: Връзките на ЕС с Китай ще бъдат определени според отношението на Пекин към войната

Бъдещето на връзките на Европейски Съюз с Китай ще бъде несъмнено съгласно отношението на Пекин към войната в Украйна, съобщи председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в лекция за Института " Меркатор " и Центъра за европейска политика в Брюксел, оповестява Българска телеграфна агенция.

Отношенията ни с Китай са измежду най-сложните и значимите, и това по какъв начин ги управляваме, ще реши бъдещето на нашия прогрес и на нашата сигурност, добави тя.

 

Фон дер Лайен уточни, че Китай има богата история, с въздействие над международното развиване. Тя даде образец с изобретяването в Китай на компаса, барута, производството на хартия и печатарството, които доведоха до революционни цивилизационни промени.

 

За по-малко от 50 години Китай се трансформира от страна с широкоразпространена беднотия, в страна с втората по величина стопанска система в света и лидер в съществени технологии, добави председателката на Европейска комисия.

 

Фон дер Лайен означи, че упоритостите на Пекин са още по-големи и напомни скорошно изявление на китайския президент Си Цзинпин, който изрази очакване до 2049 година Китай да се трансформира в най-мощната страна в света.

Отношенията ни са прекомерно значими, с цел да бъдат застрашени от неразбираеми условия. Видно е, че връзките ни станаха по-отдалечени и сложни в последните години. Взаимното схващане стартира с диалог. Загрижени сме какво значи завръщането на Китай на международната сцена след пандемията, съобщи председателката на Европейска комисия. Според Фон дер Лайен е належащо Европейски Съюз да дефинира трезво тактиката си по отношение на Китай и това какво е триумф в двустранните връзки, като има поради стратегическите цели на Пекин.

Не е в наш интерес да прекъсваме връзките с Китай, връзките ни не са черно-бели и би трябвало да бъдат открити. Трябва да бъдем сигурни, че износът към Китай и китайските вложения в Европейски Съюз са в наш личен интерес, добави Фон дер Лайен.

По нейните думи Китай регистрира слабостта на Русия и има намерение да се възползва. Фон дер Лайен съобщи, че се е трансформирал салдото в връзките сред Москва и Пекин, в които до момента съветската страна беше водеща. Като непрекъснат член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации Китай носи отговорност да се съблюдават правилата и полезностите в Устава на международната организация, както и да играе градивна роля в напъните за реализиране на обективен мир в Украйна, а това е допустимо единствено със запазването на териториалната целокупност и независимостта на украинската страна, уточни тя. По нейните думи не правят работа мирни проекти, които възприемат откъсването на части от Украйна.

Въпросът за спазването на човешките права ще дефинира по какъв начин взаимодействаме с Китай, сподели Фон дер Лайен. По нейните думи Пекин води умишлена политика за повишение на военните качества, за разпространяване на дезинформация и за стопански напън.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР