Бъдещето на въглищните централи трябва да е управляем преход, по

...
Бъдещето на въглищните централи трябва да е управляем преход, по
Коментари Харесай

Васил Велев: Бъдещето на въглищните централи трябва да е управляем преход

Бъдещето на въглищните централи би трябвало да е управляем преход, по който е реализирано публично единодушие. Това съобщи пред БНР Васил Велев – ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

" Важно е да има разговор, вследствие на който да се стигне до положителни решения. Ние също потърсихме среща в Министерски съвет, защото наши членове показаха противоречие и терзание по отношение на този показателен лист на фирмите, които биха били финансирани от Плана за обективен преход. Такава среща ще има с премиера и министъра на енергетиката още на следващия ден следобяд. Ние настояваме този развой за показване на оферти от предприятията да бъде рестартиран, възобновен и надлежно описът допълнен и обогатен, тъй че да имаме доста по-богат избор, почтена, спортна процедура, в която да не се предопределя кой би взел участие на база на написани условия и индикативни описи. Ако това е една от изгодите от този митинг, явно си е коствало усложненията ", уточни той.

По думите му не е ясно за какво Европейска комисия настойчиво не желае да преразгледа уговорката за 40% редукция на въглеродните излъчвания към 2026 година по отношение на 2019 година Велев акцентира, че подобен ангажимент не е стихотворец от други страни с повече въглища от нас. Според него това основава доста съществени проблеми за страната, която към този момент беше лишена, освен това безусловно безпричинно, от 4 изправни нуклеарни реактора.

Бюджетът и данъчните закони би трябвало да бъдат разисквани в Тристранния съвет, подсети Васил Велев в изявление за предаването " Преди всички ". Той чака да има и неофициално разискване и взимане поради на техните мнения.

" Имаме една добра данъчна система. Социална политика не се прави с данъчни закони, а се прави със събрани налози. Данъчната система би трябвало да е елементарна и ефикасна. Липсата на фундаментални промени в предлаганите текстове е огромен плюс ", изрече мнението си ръководителят на АИКБ. По думите му има някои усъвършенствания, само че и редица усложнения и административни тежести. Според него има двоякост в метода.

Велев подсети, че пониженото Данък добавена стойност за ресторантьорите беше въведено краткотрайно по време на коронавирус рецесията, а това време към този момент изтича. Сега браншът се оправя добре, акцентира той.

По думите му има проблем с осъществяването на бюджета. Те се дължат на спад в стопанската система, означи Васил Велев и уточни, че за първите 8 месеца са събрани с 3 милиарда повече, а до края на годината би трябвало да се съберат със 7,5 милиарда повече:

" С това движение ще съберем с 4,5 милиарда повече, а не със 7,5 колкото е планувано. Ще имаме 3 милиарда по-малко събрани доходи. Това е значим сигнал за подготовката на проектобюджета ". 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР