Бъдещето на въглищните централи трябва да е управляем преход, по

...
Бъдещето на въглищните централи трябва да е управляем преход, по
Коментари Харесай

Бизнесът иска разширяване на списъка с фирми по плановете за справедлив преход

Бъдещето на въглищните централи би трябвало да е управляем преход, по който е реализирано публично единодушие. Това съобщи пред БНР Васил Велев – ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България. 

" Важно е да има разговор, вследствие на който да се стигне до положителни решения. Ние също потърсихме среща в Министерски съвет, така като наши членове показаха противоречие и терзание по отношение на този показателен лист на фирмите, които биха били финансирани от Плана за обективен преход. Такава среща ще има с премиера и министъра на енергетиката още на следващия ден следобяд. Ние настояваме този развой за показване на оферти от предприятията да бъде рестартиран, възобновен и надлежно описът допълнен и обогатен, тъй че да имаме доста по-богат избор, почтена, спортна процедура, в която да не се предопределя кой би взел участие на база на написани условия и индикативни описи. Ако това е една от изгодите от този митинг, явно си е коствало усложненията ", уточни той.

По думите му не е ясно за какво Европейска комисия настойчиво не желае да преразгледа уговорката за 40% редукция на въглеродните излъчвания към 2026 година по отношение на 2019 година Велев акцентира, че подобен ангажимент не е стихотворец от други страни с повече въглища от нас. Според него това основава доста съществени проблеми за страната, която към този момент беше лишена, освен това безусловно безпричинно, от 4 изправни нуклеарни реактора. 

Бюджетът и данъчните закони би трябвало да бъдат разисквани в Тристранния съвет, подсети Васил Велев в изявление за предаването " Преди всички ". Той чака да има и неофициално разискване и взимане поради на техните мнения. 

" Имаме една добра данъчна система. Социална политика не се прави с данъчни закони, а се прави със събрани налози. Данъчната система би трябвало да е елементарна и ефикасна. Липсата на фундаментални промени в предлаганите текстове е огромен плюс ", изрече мнението си ръководителят на АИКБ. По думите му има някои усъвършенствания, само че и редица усложнения и административни тежести. Според него има двоякост в метода. 

Велев подсети, че пониженото Данък добавена стойност за ресторантьорите беше въведено краткотрайно по време на коронавирус рецесията, атова време към този момент изтича. Сега браншът се оправя добре, акцентира той. 

По думите му има проблем с осъществяването на бюджета. Те се дължат на спад в стопанската система, означи Васил Велев и уточни, че за първите 8 месеца са събрани с 3 милиарда повече, а до края на годината би трябвало да се съберат със 7,5 милиарда повече: 

" С това движение ще съберем с 4,5 милиарда повече, а не със 7,5 колкото е планувано. Ще имаме 3 милиарда по-малко събрани доходи. Това е значим сигнал за подготовката на проектобюджета ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР