Бъдещето на т.нар. Американски централи и опасността от нова далавера

...
Бъдещето на т.нар. Американски централи и опасността от нова далавера
Коментари Харесай

Министър Петкова: Въпросът с „американските“ централи едва ли ще се реши до две-три седмици. Необходим е диалог


Бъдещето на така наречен Американски централи и заплахата от нова спекулация в енергетиката по линията на поддържане на така наречен леден запас и включването в микса на нови централи с „ преференциални цени “ и напредъкът по договореностите от предходните две срещи, извършени на 6 и на 21 февруари т.г., бяха тематика на срещата на работодателските организации при премиера Борисов, оповестиха от пресцентъра на Българската стопанска камара (БСК).

Участниците в срещата реализираха единодушие, че би трябвало да се подхващат енергични ограничения за преустановяване на договорите с Американските централи във връзка със съществуването на непозволена държавна помощ. В хода на диалога бе установено, че е са налице всички предпоставки това да се случи в границите на няколко седмици, се споделя в известието на работодателите.

По мотив този ангажимент по-късно пред публицисти, в отговор на въпрос за този посочен период министърът на енергетиката удостовери за срещата, като посочи, че това, което желаят работодателите надали може да се случи в границите на „ мечтаните две-три седмици “. Още повече, че оттук насетне следва разговор в идващите няколко месеца, при който би трябвало да се обясни позицията и на двете страни.

„ Да, през днешния ден имаше среща при премиера Борисов с бизнеса. На тази среща обсъдихме редица тематики, свързани с енергийния бранш. Една от тематиките беше въпросът, обвързван с „ американските “ централи. Колегите получиха последна настояща информация по отношение на това на какъв стадий вървят диалозите. Друг път съм имала опция да споделя с вас, че това е една процедура, която няма по какъв начин да приключим в границите на две-три седмици или четири. Оттук нататък може би в идващите няколко месеца ще би трябвало да се проведат съответни диалози с двете американски централи. Ще би трябвало да стартира един разговор, в границите на който ще можем да изясним надлежно позициите на всяка една от страните “, изясни министър Петкова.

Министърът на енергетиката бе безапелационна, че няма решение от страна на Европейската комисия (по питането на състава на ДКЕВР (сега КЕВР) от 2013 година ) за непозволена държавна помощ за „ американските “ централи. Преговорите се водят на равнище Европейска комисия, само че тя не е излязла със мнение. Министър Петкова изясни също по този начин, че невъзстановяемите разноски за „ американските “ централи са били избрани въз основата на методика, която е предоставена и на управлението на двата ТЕЦ-а иби така наречен " американски централи (ТЕЦ AES " Гълъбово " и Топлоелектрическа централа " Контур Глобал Марица Иток 3 " ) неотдавна. До няколко месеца се чака те да дадат своя отговор. В четвъртък по време на срещата на две парламентарни комисии с еврокомисаря по енергетиката Марош Шефчович е станало ясно, че методиката е била утвърдена от Европейска комисия и избрана, като отговаряща на разпоредбите на Европейски Съюз за позволена държавна помощ, а на двата ТЕЦ-а е била изпратена през януари.

По отношение на тематиката за студения запас работодателите осведомят, че е била „ извършена съдържателна полемика и по отношение на оптималното ръководство на така наречен леден запас. Потвърдено бе неувеличаване на средногодишната стойност на студения запас от 500 МВт. От страна на ръководещите беше стихотворец ангажимент в подготвяния сега пакет от законови промени в областта на енергетиката да се прибавят и такива, които да не разрешат блокиране на либерализацията на пазара, появяването на нов вид производители на сила с “преференциални цени’’ и присъединяване им в контролирания пазар с такива “преференциални цени’’, което би било непозволена държавна помощ, се споделя още в известието.

Енергийният министър от своя страна изясни, че Електроенергийният систематичен оператор (ЕСО) би трябвало да изготви разбор за положението на енергийната система. В частност става въпрос за положението на мощностите, вследствие на което би трябвало да бъде избран размера за леден запас. До края на месец март ЕСО следва да подаде надлежно заявление в КЕВР.

В отговор на въпрос за изказванието, че мощностите на Топлоелектрическа централа „ Варна “ ще бъдат включени в студения запас, за което в действителност недоволстват и работодателите, министърът изясни, че централата би била потребна за работата на електроенергийната система. В същото време по думите й остава неразбираемо от кое място идват мненията за нарастване на студения запас. Министърът напомни, че запасът би трябвало да покрива най-голямата единична мощ, което в България се равнява на един блок на АЕЦ „ Козлодуй “ Освен това, както сподели Петкова до 2013 година студеният запас е бил от порядъка на 1040 МВт. Затова следва към края на март от заявката на ЕСО в КЕВР да се разбере защо става въпрос.
Трябва да напомним, че преди затварянето на Топлоелектрическа централа „ Варна “ тя държеше най-големият леден запас, поради нуждата от балансиране на системата в този регион по отношение на концентрацията на ВЕИ мощности там. Впоследствие ЕСО благодарение на нови мощности и технологии съумя да реализира балансиране, вследствие на което отпадна отчасти, само че не изцяло нуждата от толкоз огромно поддържане на леден запас от Топлоелектрическа централа „ Варна “.

„ Студеният запас е подобен ангажимент на българския Електроенергиен систематичен оператор, който ясно е дефиниран в разпоредбите на ENTSO-Е. Това не е някакъв подробност, който зависи от това дали ние желаеме, или не желаеме да има леден запас. Това е ангажимент, който ние сме поели и би трябвало да изпълняваме като член на ENTSO-Е. Той е обвързван освен със сигурността на електроенергийната система на България, само че и със сигурността на електроенергийната система на Европа и целия район. Знаете какво плануват тези правила на ENTSO-Е. Те плануват нужда от това да бъде обезпечен леден запас в границите на една единична генерираща мощ, най-голямата, която в България е АЕЦ „ Козлодуй “. Какво ще предложи Електроенергийният систематичен оператор следва да разберем “, сподели Петкова.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР