Бъдещето на София, искаме – не искаме, ще бъде на

...
Бъдещето на София, искаме – не искаме, ще бъде на
Коментари Харесай

Проф. арх. Иван Данов, СИНПИ: Бъдещето на София е на север

Бъдещето на София, желаеме – не желаеме, ще бъде на север. Това постанова Столична община да намерения по какъв начин да го осъществя. Едно от вероятните решения е да се смъкна железницата подземен – това се прави в доста градове по света.

Това сподели проф. доктор арх. Иван Данов, който е бил министър на капиталовото планиране, по време на представянето на книгата му „ Визия за развиването на град София през XXI век “. Урбанистичният разбор е създаден преди към десетина години, само че е изцяло настоящ към днешна дата.

Представянето, което се състоя в Софийската градска художествена изложба, бе проведено от Стратегическия институт за национални политики и и хрумвания (СИНПИ), чийто член е проф. Данов.

На него участваха и се включиха в полемиката арх. Виолета Комитова – академични учител и длъжностен министър на районното развиване, член-кореспондент на Българска академия на науките проф. д.а.н. арх. Атанас Ковачев, някогашният ректор на ВСУ „ Любен Каравелов “ проф. д.а.н.арх. Борислав Борисов, проф. арх. Тодор Булев – предходен ръководител на УС на САБ, арх. Янка Сачкова, която е била заместник-председател на Камарата на архитектите в България, арх. Константин Пеев- член на управителния съвет на КАБ, арх. Николай Яръмлъков, арх. Юри Славчев, други представители на гилдията и жители.

На събитието бе и претендентът за кмет на София Ваня Григорова.

„ СИНПИ преиздаде труда на проф. Данов, който касае тематиката за градоустройството, архитектурата и ръководството на нашия град, тъй като сме уверени, че той може да има принос за вярното развиване на столицата “, сподели в уводните си думи Калоян Паргов – ръководител на Стратегическия институт за национални политики и хрумвания.

„ Арх. Данов е работил във Англия, Франция и най-дълго в Германия. Член е на Камарата на архитектите на България и на Немската Камара на архитектите. Той има извънредно необятни знания и опит в архитектурата, градоустройството и развиването на огромните градове. Мога да кажа, че тази книга е извънредно забавна и потребна “, съобщи по време на представянето Валентин Николов, който до неотдавна бе изпълнителен шеф на Камарата на строителите в България.

Николов добави, че колкото повече се бави дигитализацията, толкоз повече нещата в нашия град ще се случват по-трудно.

В представянето на книгата си проф. арх. Данов значим аспект, който засегна е, че градът страда от липса на визия за ръководство и София продължава да се развива в не изключително вярна посока.

“Проблемите на града от моя позиция са два. Единият е чисто управнически – това, което би трябвало да взема решение политическото ръководство на града, а вторият е архитектурно-градоустройствен ”, изясни той.

Проф. Данов обърна внимание на организацията на „ Бърза помощ “ в столицата.

„ По целия свят „ Бърза помощ “ е проведена на правилото на дежурни коли по регионите. Времето за идване на незабавната помощ е сред 3 и 5 минути, а практиката в София е да се чака кола за спешна помощ по 45 минути “, изясни той и добави, че няма по какъв начин всички коли за спешна помощ да стоят на „ Сточна гара “ и от там да доближат бързо до всяка точка на града.

Той смята, че София не може да има един център.

„ Това е един огромен двумилионен град. Вероятно ще продължава да пораства. Трябва да има няколко центъра и всеки един от тях да има своя образ и да се развива по друг метод “, уверен е проф. арх. Иван Данов от СИНПИ.

Проф. Данов обърна съществено внимание на отрицателните трендове в посока на подготовка на фрагменти, както за капиталовия развой, по този начин и в самото строителство и администрацията, обвързвана с него. Този факт става все по-тревожен за всички участници в процеса.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР