Бъдещето на мобилността е зелено с пътувания без емисииАвтобусите с

...
Бъдещето на мобилността е зелено с пътувания без емисииАвтобусите с
Коментари Харесай

FlixBus планира първите автобуси с горивни клетки

Бъдещето на подвижността е зелено с пътувания без излъчвания

Автобусите с горивни кафези на FlixBus се чака да изминават минимум 500 км до идващото зареждане (снимка: FlixBus)

FixBus, н ай-големият снабдител на автобусни пътувания на дълги дистанции в Европа, влага в технология за различно гориво. Компанията възнамерява да тества рейсове с горивни кафези на дълги дистанции, което я трансформира в първата в света, започваща подобен план.

За да се осъществя планът, ориентиран към устойчива подвижност без излъчвания на CO2, FlixMobility ще работи взаимно с основаното в Германия софтуерно сдружение Freudenberg Sealing Technologies. Вече са почнали първичните диалози с производители за създаване на рейсове за задачите на това начинание.

„ Пътувайки с рейс на дълги дистанции, спестяваме към 80% от излъчванията спрямо пътешестване с автомобил. Въпреки това не стопираме да си задаваме въпроса по какъв начин можем да създадем пътуването още по-устойчиво. След сполучливото пускане на три напълно електрически рейса желаеме да разработим първите автобуси  на дълги дистанции с горивни кафези взаимно с Freudenberg Sealing Technologies ”, съобщи Андре Швемлайн, създател и основен изпълнителен шеф на FlixMobility.
още по тематиката
Първите електрически рейсове във Франция и Германия бяха създадени от BYD и Yutong в Китай. Сега технологията за сила от горивни кафези дава опция на производителите на рейсове в Европа да вземат участие в бъдещето на устойчивата подвижност.

Понастоящем се организират диалози с производители на рейсове по отношение на плана на FlixBus за горивни кафези. През първата фаза на плана ще се извърши пилотно съоръжение на внушителен автобусен парк с тази технология.

Превозните средства с горивни кафези се чака да изминават минимум 500 км до идващото зареждане. Самото презареждане би трябвало да лишава не повече от 20 минути, защото зареждането е с водород, а не с дизелово гориво. Характеристиките на рейсовете с горивни кафези, като мощ и ускоряване, се чака да дават отговор на настоящите стандарти за рейсове за транспорти на дълги дистанции.

„ Хибридна система, която сплотява по образован метод батерия и горивни кафези, е извънредно практична за тежки транспортни средства, пътуващи на дълги дистанции, защото напълно електрическите транспортни средства към момента не са в положение да изминават дълги дистанции ”, уточни Клаус Мьоленкамп, основен изпълнителен шеф на Sealing Technologies..

Наскоро FlixMobility разгласи проект за деяние в региона на климата, който цели 100% индиферентност на CO2 най-късно до 2030 година Това значи, че компанията възнамерява да направи всички пътувания с рейсове и влакове, както и всички бизнес процеси, без излъчвания на CO2.

Влаковете FlixTrain и електрическите рейсове в Германия и Франция към този момент се зареждат от 100% зелена електрическа енергия. „ Конвенционалните ” рейсове на FlixBus също са извънредно ефикасни. Тъй като множеството рейсове във флота са EuroVI, те постоянно са даже по-благоприятни за климата от междинния трен.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР