Бъдещето на частния пътнически железопътен транспорт в България остава неясно,

...
Бъдещето на частния пътнически железопътен транспорт в България остава неясно,
Коментари Харесай

Бъдещето на частния пътнически железопътен транспорт в България остава неясно

Бъдещето на частния пътнически железопътен превоз в България остава неразбираемо, макар скорошните тестови пътувания. ПИМК Рейл Експрес, компанията, притежаваща лиценз за пътнически транспорти, продължава да се приготвя за стартирането на услугата си, само че съответна дата към момента не е оповестена.

Васил Лясков, изпълнителен шеф на ПИМК Рейл Експрес, показа пред Радио Пловдив детайлности за настоящото положение на плана. " Надяваме се скоро. Все още не можем да дадем съответна дата за това. Все още сме в развой на усъвършенстване на целия бизнес модел ", съобщи Лясков.

Основната спънка пред стартирането на услугата се оказва дефицитът на преносим състав на пазара. Това усложнение е довело до закъснение на тестовото пътешестване сред гара " Тодор Каблешков " и град Пазарджик, осъществено неотдавна.

Въпреки компликациите, компанията е съумяла да придобие два вагона от Полша, които преди този момент са били благосъстоятелност на немския железопътен колос Deutsche Bahn. По време на тестовото пътешестване влакът е достигнал скорост от 130 километра в час, преодолявайки дистанцията за към 14 минути.

" Целта беше да защитим лиценза си и да тестваме преносимия състав и считаме, че беше сполучливо ", добави Лясков. Той акцентира, че железопътната линия в този сектор е осъвременена и разрешава по-бързо придвижване.

Предвид другите провокации, с които се сблъсква, компанията подхожда внимателно към определянето на периоди за действителното пускане на пътническите транспорти.

ПИМК Рейл Експрес си слага за цел да сътвори услуга, която пазарът да изпита. " Самият пасажер би трябвало да бъде притеглен назад. Ако ние можем да си напълним влаковете, разумно е, че този модел ще работи и ще е стопански преференциален ", разяснява Васил Лясков.

Развитието на частния железопътен превоз в България се следи с интерес от обществеността и специалистите в сектора. Успехът на сходна самодейност би могъл да докара до повишение на конкуренцията в бранша и евентуално възстановяване на качеството на услугите за пасажерите.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР