Бъдеще“, единство“ и успех“ – това са трите основни послания,

...
Бъдеще“, единство“ и успех“ – това са трите основни послания,
Коментари Харесай

Откриха изложба с посланията на Меркел, Макрон и Мей от вечерята в София

Бъдеще “, „ единение “ и „ триумф “ – това са трите съществени послания, които водачите на Европейски Съюз оставиха върху масата, на която се организира неофициалната им вечеря на 16 май в София. А през днешния ден, написаното от тях върху модерните новаторски плоскости, от които бе построена масата на вечерята, може да види всеки в Националната галерия-Двореца. Това съобщи министър Лиляна Павлова при откриването на ексцентричната и запаметяваща се галерия. Официалният й старт бе даден също от министъра на културата Боил Банов, участваха доста дипломати и ценители на изкуствата. Националната изложба е първият хазаин на изложбата с посланията на водачите на Европейски Съюз, която ще може да се види до 8 юли. След това ще бъде подредена в Националния военноисторически музей, а след това трайно ще бъде сложена в дома на Българското председателство - НДК

„ Като прелестен свършек на нашето ротационно председателство искахме да оставим за поколенията алегорична галерия, с която предаваме доста мощно обръщение. Послание, което да остане в историята с това, че България освен събра в столицата си всички европейски водачи в тази година на провокации, в този значим миг, в който се намира светът, само че и водачите препотвърдиха в София слогана на Българското председателство – „ Съединението прави силата “, уточни още министър Павлова при откриването на изложбата. Тя добави, че всеки от водачите на Европейски Съюз го е направил по друг метод – едни с думи на български, други с обръщение, пречупено през тяхната призма. Всички те обаче приканиха за единение, единство и обединяване в името на бъдещето на Европа.

„ За нас беше изключителна чест водачи на Европейски Съюз като канцлера Ангела Меркел да оставят своето обръщение на български език - с кирилицата, която сме дали на света. Днес повече от 300 милиони души четат и пишат на нея “, сподели още министър Павлова.

Всеки столичан и посетител на София, който отиде в Националната изложба, ще може да види по какъв начин собственоръчно френският президент Еманюел Макрон написа върху масата на неофициалната вечеря - „ И продължаваме! Благодаря на България! “.

„ За триумфа ни “ – е посланието, оставено от премиера на България Бойко Борисов, а сътрудника му - министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки акцентира, че „ Чрез интеграцията на Европа сътворяваме по-добро бъдеще за идващите генерации – споделени полезности, общи цели, обединена Европа! “. Най-дълго е написаното от премиера на Англия Тереза Мей: „ От изобретяването на компютъра от Джон Атанасов до създаването на World Wide Web от Тим Бърнърс-Лий, Англия и България са изиграли централна роля в постигането на цифровата фантазия. Нека взаимната ни работа продължи още дълго! “.

Една от огромните индиректни изгоди от председателството ни на Съвета на Европейски Съюз е, че променихме имиджа и познаването на България, съобщи по-рано министър Лиляна Павлова на полемиката " Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018 - резултатите " в НДК.
284 събития са се провели в София, а 35 хиляди делегати са пристигнали при предстоящи към 20 хиляди, регистрира тя. Според нея гостите у нас са ни преоткривали с всяко последващо идване в друг аспект - и като туризъм, и като бизнес, и като политически сътрудник.

Програмата и целите на самото председателство бяха задоволително гъвкави и дадоха опция да сме съответни и изцяло в крайник с действителността и проблемите на деня, счита още тя. Обучени са 1550 специалисти, настрана от тях 2000 души са се грижили за сигурността и логистиката. Според доклада има 78 реализирани съглашения в Съвета или с Екологичен потенциал, 10 наставления за договаряния по интернационалните съглашения, 18 изводи на Съвета, пет решения и седем рекомендации на Съвета. 

Досега не сме показвали, че България е упорит член на Европейски Съюз, разяснява по време на полемиката и Екатерина Захариева, вицепремиер и външен министър.  Ако има нещо, с което сме изненадали по време на председателството, то е равнището на упоритост на нашата стратегия, добави тя

За постигнатото в Съвета " Общи въпроси " Захариева означи, че разновидността за Република Македония е най-хубавото, което можем да реализираме, с огромна конкретика, малко по малко, с времеви диапазон и с явен ангажимент на страните членки към нашите съседи.  

Трябва да се намери  общоевропейско дълготрайно решение за новите провокации, свързани с мигрантската вълна, уточни още Захариева. Понякога изглеждаме блокирани от боязън и толкоз се опасяваме да не поддадем на популистките придвижвания, а в действителност реагираме с техните дейности, съобщи тя. Според нея на популизма не може да се дава отговор с по-голям популизъм. Така няма да го спрем, в случай че не излезем от този боязън, в случай че не се събудим, не ни чака нищо положително, предизвести Захариева. По думите й в международен мащаб има 68,5 милиона мигранти предходната година - най-високата миграционна вълна.

Според вицепремиера Томислав Дончев същинска оценка на председателството може да бъде направена след няколко месеца. Към момента получаваме ласкави оценки, а подборът на тематики и цели беше извънредно успешен, разяснява той. Дончев уточни, че българските администрации са се справили отлично.

 Вицепремиерът сподели още, че в случай че нещо липсва на европейско равнище, то е повече храброст, повече увереност. Практиката демонстрира, че нито един нов проблем не може да бъде решен със остаряла технология, разяснява той.    
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР