Бачковският манастир „Успение Богородично“ открай време е притегателен център за

...
Бачковският манастир „Успение Богородично“ открай време е притегателен център за
Коментари Харесай

Сензационно: Бачковската Богородица възкреси жена от моргата

Бачковският манастир „ Успение Богородично “ от много време е привлекателен център за вярващи в Бога от целия свят и сцена за невероятни духовни чудеса, написа.

В центъра на храмовия живот стои чудотворната икона „ Св. Богородица Елеуса “ (Умиление), съхранявана в черквата на обителт а.

Святото изображение на Божията майка Дева Мария е на територията на манастира най-вероятно от времето на неговото учредяване. Вярваме или не, само че доста хора идват тук, призовани в съня си от Божията майка от Бачково, мълвят миряни.

Свeти Лука

Легендата гласи, че плодородното изображение е тъкмо копие на

една от 20-те икони в света, на които самата Пресвета Богородица приживе е театралничила. Най-вероятно ликът й е нарисуван от свети евангелист Лука, изографисал и първообраза на Христос.

Изображението на Божията майка е от вида „ умиление”, облечено в сребърни и златни обкови. Все още частичните изследвания върху живописта й сочат като най-вероятна датировка ХІ в. или края му.

Отстрани на облика на св. Богородица може да се разчете надписът „ влахерниотиса”, което приказва, че тя повтаря живописния вид (или пък е копие) на фамозната Влахернска Света Богородица - настойничка на Константинопол. Заради многото чудеса, свързани с нея в продължение на епохи, през 1819 година Богородица с Младенеца е обкована в сребърна броня, а на главата си получава сребърно-позлатена ажурна диадема от донори.

Клувията

Най-ранното документално сведение за тази икона дава пловдивският духовник Константин Иконом през 1819 година Той разказва, че иконата е открита в местността Клувията („ клетка “ от гр. език ), която отстои на към 2 км източно от манастира.

Според една остаряла легенда иконата „ прелетяла “ от един грузински манастир и „ кацнала “ в местността Клувията край Бачково. При „ кацването “ лумнал неопалващ огън. Двама пастири - брат и сестра, три нощи наред съзерцавали негаснещите пламъци и пристигнали да видят какъв е този чудноват огън. А той приличал на Благодатния огън, който слиза в Йерусалим на Великден – свети, без да изгаря.

А там било и изображението на Богородицата. Децата съобщили в манастира и монасите с лития я пренесли в църквата „ Св. Богородица “. Поставили я на иконостаса.

Неколкократно иконата „ бягала " до Клувията и братята я прибирали в манастира. Една нощ обаче иконата сама се преместила до входа. В съня на един от монасите Богородица обяснила, че по този начин ще вижда по-ясно кои гости на храма влизат с чисти сърца и кои са грешниците.

Религия

Днес Бачковската Богородица оказва помощ на хората без значение от тяхната вяра - православни, католици, мюсюлмани, даже будисти. Тук се споделя невероятната история на баба и внуче.

Преди към 12 години 6-годишно момиченце имало проблеми със сърцето. След няколко проучвания докторите решили, че то незабавно се нуждае от интервенция. Малко преди този момент бабата Янка се помолила с внучка си пред чудотворната икона. На операционната маса лекарите сложили анестезия, само че по този начин и не пристъпили към интервенция, защото детето се оказало изцяло крепко без аномалии.

Алтернативният врач Зофия Шчербак споделя за различен случай от преди няколко години, при който със застъпничеството на Божията майка бездетна двойка се снабдява с рожба...

“Започнах лекуване по моя неконвенционален способ, само че паралелно направихме и духовно филтриране с поддръжка и изповед и отваряне на съзнанието за духовния свят. Младата жена посети Бачковския манастир, помоли Богородица за милосърдна интервенция за появяването на бебето им, а най-после подписаха и църковен брак. Всичко това способства за хармонизация на всички сфери и тази двойка се снабди с едно прелестно момиченце на име Анна-Мария “, споделя полската лечителка.

Гид

Религиозният гид Любомир Караджов от Бобошево показа преди време пред „ Телеграф “, че има вяра откровено в силата на иконата, тъй като персонално е виждал да се движи в цялостен растеж. Това се случило в наличието на дякон Михаил. Последният в действителност споделя за доста изцеления, включително и на раково заболели хора.

Изумителен е казусът на Елена Попова, която възкръснала от мъртвите. Тялото й било свалено в моргата на Смолянската болница, откъдето щерка й Росица отишла да го вземе за заравяне. Докато се суети в моргата, забелязала, че палецът на ръката на майка й трепва, извикала незабавно медицинския личен състав и Елена е върната към живот.

След възобновяване си Елена Попова отива в Бачковския манастир и споделя, че малко преди да се върне към живота, е видяла сън, в който е била в двора на манастира.

Навремето Йорданка Латева от Хасково споделя сходен случай. По думите й като дете била умряла, само че Дева Мария я върнала към живота от комата. Оттогава Йорданка почнала да вижда нескрито Светата дева на всеки 15 август. Тогава шествие изнася иконата до местността Клувията, където е открита.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР