Бачковският манастир разширява музейната си експозиция, като за целта е

...
Бачковският манастир разширява музейната си експозиция, като за целта е
Коментари Харесай

Бачковският манастир разширява музейната си експозиция

Бачковският манастир уголемява музейната си експозиция , като за задачата е ремонтирано ново помещение, в което ще бъдат подредени и показани невиждани досега икони и други предмети.

Обновената част би трябвало да бъде открита до края на тази година, като концепцията на игумена на Светата обител, Велички свещеник Сионий, е това да стане на огромен празник. Новата част на манастирския музей е помещение, което беше неизползваема маза, в която се съхраняваха повече ненужни и не от огромно значение предмети и движимости, посочи свещеник Сионий.

По думите му дотук се стига, откакто страната отпуснала много средства в края на предходната и началото на тази година за реституция на доста от иконите, съхранявани в манастира.

И, с цел да може те да бъдат изложени на едно по-широко и по-достъпно място, се постанова да създадат това преоборудване на пространствата. Иконите са антични светини, които по този начин ще могат да посрещат и благославят всички идващи в Светата обител, акцентира дядо Сионий. Те са както от древността, от възобновяване на античния храм през 1600 година, по този начин и от наши дни.

" Ще бъде показан и един античен мраморен иконостас, който датира от 11-и век . Това, по думите на епископа, е иконостасът на старинния храм на манастира. Така ще може да се наблюдава традицията на направата на иконите от древността до наши дни ", сподели още игуменът на манастира. Сред новите експонати е и кръст, подарен на манастира от император Алексий Комнин.

Там е старинният престол от централния храм, който е датиран от древността, няколко доста остарели икони, две певници, направени в Йерусалим и донесени в манастира при обновяването на храма.

Музеят е основан през 30-те години на предишния век, като на актуалното му място е от 14 години, споделя Стамен Пепелишев, организатор на музея. Той посочи, че нещата, които са показани в него са богослужебни предмети, които са били в приложимост дълги годни.

Хората посвещават най-хубавото, което имат, на Бог и по тази причина са направени с огромно усърдие, акцентира Пепелишев. Там са показани кръстове, направени от извънредно фина дърворезба, изкуство, което, по думите му, поражда в Атон през 16-17-и век, като първоначално е като монашеско ръкоделие.

Част от тях са сложени в железни обкови - знак на посвещение на религия, на жертва, заплатени от поклонници. Като най-ценен експонат той уточни дарохранителница, която е получила името " Венецианска ", защото прилича църквата Сан Марко във Венеция.

Това е паметен съд, който стои на стола в олтара на храма и в който се съхранява по този начин нареченото изсъхнало причестяване за незабавни случаи. Тя е сребърна, с позлата и с доста полускъпоценни камъни.

Като нея у нас има още една в Националния исторически музей, както и в манастира Света Екатерина в Египет. В музея има богослужебна утвар, както и потири, един от които е от 1599 година и е направен в Асеновград.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР