Бачковската света обител кандидатства пред ОП Региони в растеж с

...
Бачковската света обител кандидатства пред ОП Региони в растеж с
Коментари Харесай

Бачковски манастир кандидатства за 4 млн. лв. пред ОП "Региони в растеж"

Бачковската света обител кандидатства пред Оперативна програма " Региони в напредък " с план на стойност 4 милиона лв..

Проектът е на тематика " Бачковски манастир " Успение Богородично " - Православна света обител и духовна поклонническа дестинация " и планува да включи неизползвания капацитет на културния, поклонническия и религиозния туризъм, който има вторият по величина манастир у нас.

Основната цел, съгласно ръководителя на проектантския екип Митя Димитров, е да се реализира баланс сред уникалността и достоверността на ресурсите, които им Светата обител.

По думите му, осъществяването на плана ще развие всички форми на туризъм, употребявайки съхраненото и опазено културно-историческо благосъстояние, и превръщането на Бачковската обител в първокласен и ефикасен център за туризъм.

" Проектът планува да се извършат ремонтни и реставрационни работи на съществуващи обекти, а въвеждането на електронни техники за туристическа анимация да основат ново цифрово наличие на религиозните и духовните полезности ", акцентира Димитров.

Игуменът на Бачковския манастир Величкия свещеник Сионий изрази вяра, че ще има и други планове, които да са от изгода на богомолците. Той напомни, че по стратегия на Министерството на земеделието и горите доста храмове и манастири у нас са реновирани, а прилежащите им площи приведени в добър тип. Дядо Сионий добави, че планът е координиран с Министерството на културата и има благословията на Светия синод на БПЦ.

Съгласно утвърденото задание за изследване и планиране, предмет на плана са основната църква " Успение Богородично ", костницата, остарялата столова, църквата " Св. Никола ", отшелнически килии и Манастирската библиотека.

Ще бъдат обособени килии за настаняване и нощуване на обществено слаби и хора с увреждания по време на служби и церемонии в Светата обител.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР