БАБХ работи целогодишно и постоянно. В момента извършва проверки и

...
БАБХ работи целогодишно и постоянно. В момента извършва проверки и
Коментари Харесай



БАБХ работи целогодишно и постоянно. В момента извършва проверки и затяга контрола по опреде

БАБХ работи целогодишно и непрекъснато. В момента прави инспекции и стяга контрола по избрани тематики. Сега на дневен ред е Никулден и се ревизира качеството на рибата. Следват инспекции на предлагането на месото и изобщо на всички храни. Това съобщи в студиото на „ Събуди се ” по Нова тв зам.-изпълнителният шеф на БАБХ доктор Галя Викьова.

Експертът даде препоръки защо да следим при закупуването на обичайния шаран за Никулден. По думите ѝ търговците с годините стават все по-отговорни към храната, която оферират. „ Те са гарантът за нейното качество и сигурност. А нашите чиновници са всекидневно на терен и правят инспекции ”, безапелационна е тя.

Доктор Викьова разяснява и инспекциите за качеството на създаваното у нас сирене предвид на сигнал на Асоциацията „ Активни консуматори ”, че в артикул неотдавна е намерено близо 90-процентно наличие на вода. „ Доколкото имаме информация, този артикул е прясно сирене. Това не е саламурено сирене и при него е възможно водното наличие да е по-високо. Но този съответен бизнес оператор следва да бъде тестван и тогава ще дадем по-подробна информация ”, акцентира тя.

От БАБХ за времето от 22 ноември 2022 година са взети 39 проби за лабораторен разбор по физикохимични индикатори, за определяне съществуването на вложени немлечни мазнини и за установяване на количеството изсъхнало вещество в допустимите граници. Получени са резултатите от 35 от пробите. В 22 от тях няма открити несъответствия.

В тринадесет от пробите са регистрирани отклонения. В една проба е установено вложение на немлечна лой. Останалите проби са несъответстващи на нормативната уредба по физикохимични индикатори. За откритите несъответствия при направените разбори са формирани 6 акта за определяне на административни нарушавания, показаха в прессъобщение до медиите от БАБХ.

Доктор Викьова посочи, че окончателните разбори от инспекцията на млечните артикули ще бъдат подготвени доникъде на декември.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР