БАБХ провежда редовен мониторинг като ежеседмично се проверява дали млечните

...
БАБХ провежда редовен мониторинг като ежеседмично се проверява дали млечните
Коментари Харесай

Ето как да разпознаваме истинското от фалшивото сирене

БАБХ организира постоянен мониторинг като ежеседмично се ревизира дали млечните артикули дават отговор на всички условия за надлежно кашкавал, сирене, кисело мляко. Това сподели доктор Кремена Стоева – основен специалист в Дирекция " Контрол на храните " към БАБХ.
" За да могат да бъдат потребителите защитени от сходен жанр измами с храни, БАБХ организира постоянен мониторинг към този момент пета година върху млечните артикули на пазара и достоверността на използването на наименованията на млечен артикул, като вземаме ежеседмично проби от пазара, от комерсиална мрежа дружно с асоциациите и неправителствените организации в сектора на млекопреработвателите, и ги един изследваме както за наличие на немлечни мазнини, по този начин и за сходство на млечните артикули с посочените физико-химични индикатори ", изясни още тя.
Експертът разясни още, че аналоговите артикули на млечните, наречени " имитиращи и съдържащи в състава си мляко " са позволени да бъдат създавани и предлагани на пазара от законодателството, като изискването е те да не са оповестени като млечни артикули  и на етикета да е посочено наличието на храната. По този метод всеки консуматор може да направи своя осведомен избор ", акцентира специалистът.
Предстои да се обзет и продуктите от фермерските пазари, показа още тя, като разясни, че съгласно наредбата на такива пазари могат да показват продукция единствено регистрирани фермери, които законно могат да създават фермерска продукция, в частност млечни артикули. " Предстои да се одобри законодателство. Ще бъдат урегулирани нещата. Към този миг се стремим да ревизираме търговците, които са включени в тези фермерски пазари ", сподели още тя.  
" Всеки консуматор, който се съмнява, че млечният артикул  е имитиращ, а не е разгласен за подобен, може да подава сигнали в БАБХ ", добави доктор Кремена Стоева, като разясни, че се прави инспекция на всеки един подаден от жител сигнал.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР