БАБХ потвърди нови огнища на Африканска чума при домашни свине

...
БАБХ потвърди нови огнища на Африканска чума при домашни свине
Коментари Харесай

Потвърдиха нови огнища на АЧС в областите Плевен и Велико Търново

БАБХ удостовери нови огнища на Африканска чума при домашни прасета в областите Плевен и Велико Търново.

Установените огнища са в персонални стопанства в град Искър, област Плевен и в село Климентово, област Велико Търново. И в двете са отглеждани по близо 30 свине.

Взетите проби са доказани като позитивни за вируса от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

Общо до този миг огнищата при домашни прасета са 21.

Припомняме, че по-рано през днешния ден Еврокомисарят по опазването на здравето и сигурността на храните Витянис Андрюкайтис съобщи пред БНР, че България може да изгуби свиневъдството си.

След това пред Българска национална телевизия земеделският министър Десислава Танева призна за пропуски в ограниченията за справяне с чумата по свинете.

Чумата по свинето порази първо свинеферма в село Николово, а по-късно огнище бе намерено и в село Бръшлен.

На 21 юли стартира и умъртвяването на прасетата от свинефермата в Николово, където се отглеждат към 17 000 свине. Тогава огнищата на чума по свинете у нас бяха 17.

Свиневъди обявиха на конференция, че желаят стоманени ограничения и военно състояние поради разпространяването на африканската чума по свинете.

БАБХ откри африканска чума в домашно стопанство в Мизия, като по-рано стартира и стерилизация след умъртвяването на прасетата в Бургаско. Тя се прави в созополското село Зидарово, където в събота бяха евтаназирани над 100 домашни свине.

В Зидарово беше доказано първото за Бургаска област огнище на африканска чума при домашни прасета. Стигна се до конфликти сред притежателите на свине и инспектори на БАБХ.

Българската организация по храните се оплака, че не получава поддръжка от ловците, макар разрасналата се зараза на африканска чума при прасетата. Министър Танева прикани за прецизни ограничения и осъществяване на предписанията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР