БАБХ констатира огнище на инфлуенца А (грип) в птицевъден обект

...
БАБХ констатира огнище на инфлуенца А (грип) в птицевъден обект
Коментари Харесай

Огнище на птичи грип в стопанство с близо 400 000 бройлера в Хасковско

БАБХ установи огнище на инфлуенца А (грип) в птицевъден обект за развъждане на бройлери в хасковското село Войводово. В стопанството се отглеждат към 390 000 птици. С цел ограничение на заболяването заболелите и контактни птици в обекта ще бъдат умъртвени по човечен метод.

Около засегнатия животновъден обект е избрана трикилометрова защитна зона, в която попадат селата от община Хасково - Войводово, Манастир и Конуш. В 10-километровата следена зона са селата Стамболийски, Малево, Книжовник, Долно Войводино, Орлово, Долно Големанци, Мандра, Козлец, Текето, Гълъбец, Тракиец и Въгларово.

БАБХ припомня, че птичето месо и артикули, добити в обект, в който е открито огнище на инфлуенца по птиците, не съставляват заплаха за човешкото здраве.

Огнище е записано и в село Доборско, област Кърджали. Заразата там плюзнала в нерегистриран птицевъден обект вид „ заден двор “ за развъждане на кокошки, токачки и пуйки. В птицевъдния обект се отглеждат към 100 птици.

Около засегнатия животновъден обект са избрани 3-километрова защитна зона, в която попадат селата Доборско, Багрилци, Чал и Перуника от община Крумовград и 10-километрова следена зона, в която попадат: град Крумовград и селата Чернооки, Тинтява, Калайджиев, Подрумче, Гулийка, Пелин, Рогач, Сливарка, Едрино, Каменка, Полковник Желязово, Качулка, Ковил, Джанка и Падало от община Крумовград и селата Бубино, Попско, Белополци, Пашкул, Конници, Ветрушка, Вис и Горско от община Ивайловград, област Хасково. С цел ограничение на болестта и недопускане на неговото разпространяване, ще бъдат подхванати дейности за умъртвяване по човечен метод на заболелите и контактни птици в обекта.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР