БАБХ е купувала ненужни количества ваксиниМилиони левове са били източени

...
БАБХ е купувала ненужни количества ваксиниМилиони левове са били източени
Коментари Харесай

Милиони левове са били източени с изгаряне на животни-фантоми

БАБХ е купувала ненужни количества ваксини

Милиони левове са били източени от изгаряне на виртуални животни. Това сподели в ефира на някогашният зам.-министър на земеделието в кабинета на Кирил Петков Иван Христанов и цитира данни от негово следствие на работата на инсенераторите, с които БАБХ е имала контракти.

Той напомни, че за активността санитарната организация е имала бюджет от 60 млн. лева За Христанов посочи, че точната вреда към този момент не е ясна. „ Това е сумата, изплатена за последните 5 години от Държавен фонд „ Земеделие “ (ДФЗ). За вредите би трябвало цялостен одит, само че се обрисуват сред 30 и 50% “, счита той.

Според досегашния зам.-министър на земеделието управлението на БАБХ, дружно с специалисти са основали скица, с която да се източва държавният запас посредством частни компании с инсенератори. Животни са изгаряни по няколко пъти, има и имитация в документите за горенето на животни, като част от тях са били или употребявани от стопаните им, или са заровени. Христанов е е подал сигнали, в това число през вчерашния ден, в деня на предаването на властта на служебния кабинет на Гълъб Донев и до ГДБОП.

По думите му, тествани са пет области, а хипотезата е, че животните са заравяни в ями отвън обитаемоте места и това съставлява заплаха. В страната има две зони с общо 6 инсенератора и работят над потенциала си. Христанов напомни, че са подавани сигнали до прокуратурата, само че от там досега има "по-скоро безучастие ".

Бившият зам.-министър уточни, че в схемата са забъркани голям брой лица. Тя е основана сред облагодетелстваните и управителни фрагменти на БАБХ, договорите с компаниите се подписват от шефа, новите контракти са подписани 2018 година Той посочи, че се заплащат 1150-1170 лева на звук за изгаряне на животни и даде образци, че цяло стадо крави внезапно стартира да изчезва, в това число и отдалечено и че животните са „ угоявани “, като регистрирани и крави по 700 кг, с цел да се заплати по-висока цена. Само в едно стадо в Добрич имало цели 13 толкоз тежки млекодайни говеда. Отчитани са и следващи номера на ушни марки на изгорени животни. Така излиза, че огромни крави от по 700 кг вземат решение ненадейно да умрат дружно и в последователност. Освен това 20 000 са животните, закарани за изгаряне чак 30 дни след гибелта си, като през това време „ са се търкаляли някъде по полето “. Христанов подчертава на неналичието на надзор на инсенераторите. По думите му, изгарянето на животни се контролира от 11 нормативни документа.

Доскорошният зам.-министър напомни, че инспекция на АДФИ и журналистически следствия са установили и други нарушавания. „ Инсенератор, който след 2108 година е бил изместен от Перник на друго място, а по-късно съвсем година и половина регионалната ветеринарна дирекция и зоолекар регистрират, че оборудването приема и изгаря животни там.

Христанов загатна и за далавери с ваксини за животни. В отчетите за тях се появило перо от 18 млн. лева Той счита се, че парите се залагат, с цел да могат след това да бъдат отклонени. По думите му въпросната сума е за труд, което дублира други средства планувани за задачата. През предходната година в БАБХ е открит огромен остатък, в размер на милиони бройки, на ваксини за заболяването „ наследник език “. Купени са обаче още, а част от старите към този момент са с изтичащ период на валидност и има риск да не могат да бъдат употребявани. От компанията снабдител са отказали на земеделското министерство партидата да бъде върната, която е била на стойност 3 млн. лева. По думите на Христанов, договорите за имунизациите са били подписвани ръководителите на БАБХ преди проф. Даскалов да бъде назначен на поста на 31 декември 2021 година, само че отхвърли да назове имената им.

Той изрази подозрения, че от БАБХ към държавни лаборатории са насочвани средства за действия, които въобще не са били осъществявани.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР