“Баба ми върши еко свинщини: една детска песничка, публикувана във

...
“Баба ми върши еко свинщини: една детска песничка, публикувана във
Коментари Харесай

“Баба ми върши еко свинщини”: скандал с детска песничка в Германия

“Баба ми прави еко свинщини ”: една детска песничка, оповестена във Facebook от радио ВДР, провокира скандал. След като се надигна вълна от отвращение, видеото със сатиричното произведение бе изтрито.

Преди броени дни немското радио ВДР разгласява в своя профил във Facebook музикален видеоклип, който разбуни духовете: в него детски хор извършва сатирична версия на една известна в Германия детска песничка. Оригиналът носи заглавието “Баба ми кара мотоциклет в кокошарника ”, а сатиричната версия – “Баба ми прави еко свинщини ”. Само за няколко часа под обявата се появиха над 15 000 коментара. Те бяха толкоз гневни, че радио ВДР се видя насила да изтрие видеото.

Първата строфа на песничката, изпълнена от детския хор, звучи по този начин: “Баба ми кара мотоциклет в кокошарника. А това значи, че тя изразходва 1000 литра бензин всеки месец. Баба ми прави еко свинщини. ” В друга строфа на песничката се споделя: “Баба ми върви на доктор със супер мощния си автомобил, прегазва две бабички с старешки колички. ”

Министър-председателят на провинция Северен Рейн-Вестфалия, в която е седалището на радио ВДР, написа в Туитър, че редакторите са “прекрачили границите на положителния жанр и уважението към възрастните хора ”.

Радио ВДР явно бе ненадейно от вълната от отвращение. То излъчи особено предаване, в което слушатели имаха опцията да изразят мнението си по отношение на сатиричната ария. Програмният шеф Йохен Рауш изрази страдание и неведнъж се извини. А генералният шеф на радио ВДР Том Буроу се включи в предаването и разгласи, че “видеото със злощастната песничка ” е било неточност. Но и по негов адрес се изсипаха значително рецензии. И то най-много за реакцията му. Изданието “Цицеро ” да вземем за пример счита, че по този начин той е навредил на обществено-правните медии. Том Буроу се повлия от рецензията на министър-председателят на Северен Рейн-Вестфалия. Така и по този начин някои хора считат, че обществено-правните медии са подвластни от политиката. И в случай че те са търсели доказателство за това, реакцията на Буроу в този момент за тях е добре пристигнала, написа “Цицеро ”.

Редакторският екип на ВДР изрази страдание, че “сатирата е уязвила възприятията ” на хората. Целта била по-скоро със средствата на сатирата да се покаже “конфликтът сред поколенията, показан от придвижването “Петъци за бъдещето ” ( “Fridays for Future ”) ”. Явно обаче задачата се е провалила.

Според “Цицеро ”, екипът на ВДР просто е трябвало да добави уточнението, че сатирата няма потребност да се харесва на всички. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР