Баба е като мама, но готви по-вкусно и не ми

...
Баба е като мама, но готви по-вкусно и не ми
Коментари Харесай

Баба под наем? Да, и такова чудо вече има

" Баба е като мама, само че готви по-вкусно и не ми се кара изобщо ", са точните думи на тригодишната ми щерка, когато я помолих да опише какво е за нея баба ѝ. И аз самата не бих могла да го кажа по-добре, тъй като бабите действително са същинска благословия и всеки, който е имал щастието да изпита тази мощна връзка, го знае. Освен това бабите са и огромна помощ за родителите, тъй като постоянно са разполагаем, когато имаме потребност.

За страдание не всички имат шанса да разчитат на помощта на баба или дядо. За наслада обаче неотдавна се появи услугата Rent-a-baba, с помощта на която, в случай че нямаме, можем да си ги ангажирам.

Rent-a-baba е онлайн платформа, в която се срещат две страни - младите фамилии, търсещи помощ за развъждането на своите деца, и възрастните хора, които могат да предложат разнообразни услуги съгласно личните си благоприятни условия.

Зад Rent-a-baba стоят Стела и Здравко Балджиеви - сътрудници в живота, което се справят сами с развъждането на двете си деца. На 35 години, двамата имат разнообразни специалности и ползи, само че са обединени от желанието за здравословен метод на живот, запалени са по спорта и непрекъснатата динамичност, в която обичат да живеят.
 Снимка 640973

Стела е фрийлансър, постоянен докторант към Университета по хранителни технологии и блогър. Тя е индивидът с концепцията, който стои зад всяка една дума, написана в платформата. Отговаря и за връзката с всички заинтригувани страни и участници.

Името Rent-a-baba обаче избира Здравко - треньор по пукотевица с лък, занаятчия на спорта и народен играч с опит в благотворителни начинания и виновен за всички административни, счетоводни, юридически и други действия, свързани със фамилното начинание.

Пламъчето на хрумката за наемането на баби стартира да гори в Стела още при започване на пандемията. Труден интервал за всички ни, по време на който разбрахме какъв брой негативи може да има обществената изолираност.

" Това даде отражение на съвсем всички аспекти от всекидневието и неналичието на помощ и обществени контакти бе изключително неприятна - и за млади, и за остарели ", споделя Стела.

Тогава родителите се оказаха затворени у дома с деца с потребности за внимание и игра, а по едно и също време с това те имаха нужда от тишина, с цел да могат да не престават да извършват работните си задължения. От друга страна, възрастните хора се " капсуловаха ", от боязън за здравето си, което ги направи още по-самотни.
 Снимка 640972

Като прибавим и обстоятелството, че от ден на ден млади фамилии избират по-големите обитаеми места за своята реализация, или даже други страни, Стела регистрира забележимата потребност от една такава посредническа организация. За да трансфорат концепцията за Rent-a-baba в действителност обаче, Стела и Здравко се изправят пред значително провокации. Първото се оказва бюджетът.

" Когато се захващаш с дейност, която няма да носи доходи, е нужно да се съобразиш с наличните запаси ", споделя Стела, като признава какъв брой мъчно им е било да намерят IT-специалист или компания. Причината е, че с цел да изработят платформата, множеството желаят суми, вариращи сред 15 000 и 20 000 лева, което е непостижимо за тях.
 Serdica Riddles - новото мобилно приложение за тайните на антична Сердика
Всички секрети на антична Сердика - на клик разстояние

Serdica Riddles - новото мобилно приложение, което ни кара да се почувстваме като туристи в личния си град

Но както се споделя: " Има ли предпочитание, има и способи ", а Стела и Здравко единствено го потвърждават. Защото когато човек желае да направи нещо потребно и има вяра в идеята си, може да го осъществя и с малко - или пет пъти по-малко, както е техния случай.

" Вярно, платформата е надалеч от функционалностите, които в началото бяха планувани, само че въпреки всичко работи и сигурно в даден миг ще се появи спонсор, който да помогне за нейното усъвършенстване. "
 Снимка 640971

Освен средствата, друго предизвикателство се оказва основаването на фондация. Реализирането на благотворителна самодейност изисква по-различно осчетоводяване от общоприета компания, което много забавя процеса на пускане.

И въпреки всичко, Rent-a-baba към този момент е реалност. За да използваме платформата, е належащо просто да попълним нужната информация - две имена, телефон, имейл (ако има), обитаемо място и малко изложение какво предлагаме или търсим с бутона " Включете се ". Възрастните дами и господа може да опишат своите позитивни качества, опит, възраст, да изпратят и фотография, в случай че желаят.

Сайтът работи с няколко категории. В " Баба ще ги гледа " се поместват разгласи на хора, които са подготвени да предложат услугите си за почасова грижа, водене и взимане от образователно заведение, разходка и така нататък

" Баба ще изпрати " е секцията, която " приема " всевъзможни плетива, ръкоделия, плодове и зеленчуци от лична градинка, както и всичко, което пенсионерите създават и могат да предложат.
 Снимка 640974

Както можем да се досетим, в " Баба ще ви сготви " се разгласяват разгласи на хора, които с наслада биха приготвили нещо вкусно по предварителна поръчка, само че единствено след обезпечаване на артикули или сума за извършване на покупки.

Има и секция " Мама търси баба ", в която попадат всички, търсещи помощ с съответни условия. Тя е доста подобаваща за тези дами и господа, които не желаят да се записват или се затрудняват да го създадат. Те сами могат да прегледат наличните търсения и да се свържат със съответния човек.

В момента Rent-a-baba може да се употребява във всички обитаеми места, където има искащи. Дори има консуматори, които оферират своя селски двор - да покажат на децата къде се отглежда храната, по какъв начин се грижат за животните и така нататък

" МикроБитки " -те на едно 6-годишно момче

Ивана Александрова за концепцията, компликациите и реализацията на настолната игра по концепция на сина ѝ Ади

Какви са критериите, които " бабите " би трябвало да покриват?

Умишлено не публикуваме точни условия за възраст, тъй като има хора, които стават баба и дядо в друг стадий от живота си. Освен това пенсионирането може да се случи на друга възраст, след струпване на стаж или по болест - и това може да варира в доста необятни граници. Ето за какво одобряваме кандидатури на всички тези, които са изгледали своите деца и към този момент имат или си мечтаят да имат лични внуци. В подмяна те могат да предложат опит и отношение, които младите родители към момента нямат.

Няма да върнем нито една дама, която е станала баба на 45 година, въпреки и да е доста надалеч от формалната възраст за пенсиониране, само че отхвърляме регистрации на студенти или хора на 20-30 години, които имат свободно време и търсят нови благоприятни условия.

Нашата цел е да намерим баба за всяко дете, което си няма по една или друга причина, желаеме да осигурим онази по-специална връзка, която единствено човек с богат житейски опит може да предложи. Освен това желаеме да подпомогнем възрастните, които имат право да правят трудова активност и които в изискванията на непрекъсната инфлация имат потребност от повече средства.
 Снимка 640970

Кои са трите качества, които отличават вашата платформа?

Първото е нежеланието за генериране на доходи. Като родители не бихме таксували нито едно семейство, тъй като избираме нашата комисиона да бъде употребена от хората да купят нещо за децата си. Няма да таксуваме и възрастните за осъществените от тях доходи, тъй като бихме предпочели да купят нещо за личните си внуци.

На второ място - ние имаме идея и имаме вяра в нея. Мотивите ни са безкористни. Много ни се желае с този план да покажем на хората, че могат да вършат положително и с наличното. Обществото ни има потребност от дела - човешки, персонални, изпитани и изстрадани. Щом ние можем, значи и други могат.

Третото е, че нашият план има душа. Ние си приказваме с хората. Изслушваме ги, разбираме проблемите им, търсим дружно решение. Винаги се стремим да им кажем по някоя добра дума. Вече всички станаха толкоз забързали и съсредоточени в себе си, че започнаха да не помнят, че някой някъде има потребност от усмивка и положително отношение.

Какво е посланието, което се стремите да отправите с Rent-a-baba?

Посланието ни е, че можем да бъдем фамилии и без кръвна връзка. Можем да подадем ръка и да оказваме помощ на хората, които са дали всичко от себе си, с цел да отгледат нашето потомство. Те имат какво да дадат на децата ни.

Какви са наблюденията ви досега по отношение на търсенето и предлагането на услугите в платформата?

Търсенето несъмнено е по-голямо от предлагането. В София потребността от сходна самодейност се оказва изключително висока. Наскоро с нас се свърза една дама, която беше смутена от обстоятелството, че всички претенденти, на които е позвънила, са били към този момент заети. Това нас ни радва изключително доста, несъмнено, само че въпреки това се надяваме повече хора да се включат в плана, тъй като очевидно има значително фамилии, нуждаещи се от помощ.

От позиция на предлагането, можем да се гордеем, че в плана вземат участие изключителни персони - хора на изкуството, уредници на музеи, акушери, педагози, а мнозина могат да се похвалят, че през ръцете им са минали няколко внучета, даже правнучета.
 Снимка 640975

Най-големият комплимент, който се получили досега за Rent-a-baba?

Една дама ни беше написала следното: " Вие сте ентусиазъм в най-чист тип. " Тези думи несъмнено доста ни стоплиха, на фона на отрицателната вълна, която се изля върху нас. Имаше редица мнения, които ни упрекнаха в цинизъм, предпочитание за употреба на възрастните и използвачество, източване на европейски фондове и какво ли не.

Ние обаче продължаваме да стоим зад думите си, че няма да таксуваме нито една българска майка и нито един пенсионер, а просто желаем да ги свържем, с цел да си бъдат взаимно потребни. Имаме идея и няма да се откажем от нея.

Радваме се, че всекидневно получаваме благодарности и възторженостти. Особено ни е прелестно, когато някой ни напише, че и на него му е минавала сходна концепция, само че не е имал куража да я реализира. Но най-силно ни стимулират нашите лични родители, които имат вяра в нас и ни споделиха, че се гордеят с това, което вършим.

Какво следва за Rent-a-baba ?

Много се надяваме тя да се развие. Искаме да усъвършенстваме уеб страницата, да има повече функционалности, варианти за подбиране, уведомяване и съществуване на онлайн система за резервация на услуги. 

Освен това работим върху основаването на уютно местенце, в което да можем да организираме срещи онлайн сред нашите участници и дечицата, които си нямат баба и дядо, а копнеят за милувка и обич.
 Снимка 640976

А какво е бабата персонално за вас?

Богатство. Да имаш живи баба и дядо значи да се докоснеш до един различен свят. Това са разнообразни игри, приказки, диалози и всевъзможни действия, които родителите не могат да ти предложат. Хората, които са прекарвали време с баба и дядо, пазят специфични мемоари цялостен живот и постоянно се връщат към тях с усмивка. 
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР