Б оянската църква „Св. Св. Никола и Панталеймон“ се отличава

...
Б оянската църква „Св. Св. Никола и Панталеймон“ се отличава
Коментари Харесай

Боянската църква – истински средновековен шедьовър

Б оянската черква „ Св. Св. Никола и Панталеймон “ се отличава със своята уникалност и мистика измежду доста други сходни монументи на културата, освен у нас, само че и в цяла Европа.

Тя се намира в столичния квартал Бояна, в полите на Витоша, измежду гъста и прохладна гора. Боянската черква е филиал на Националния Исторически музей, част от 100-те национални обекта на България и от 26 октомври 1979 година е монумент на международното културно завещание в листата на ЮНЕСКО.

От дребна селска черква до същински международен шедьовър

Някога на мястото на Боянския шедьовър е имало дребна селска черква, защото в предишното разбиранията били такива, че всеки град, село или махала е трябвало да има храм. Смята се, че тя е била издигната към XI век. През 1257 година на българския трон е определен за цар Константин Асен Тих, който до тогава е бил шеф на град Скопие. За шеф на Средец (София) той назначава своя братовчед севастократор Калоян. Именно той, както сочи надпис на старобългарски език е донорът, който през 1259 година подарява средства за построяването на втората част на църквата – частта със стенописите.

Решението на Калоян да вложи пари и труд точно в тази черква, в това село, е че въздухът и видимостта по скатовете на планината са доста по-добри от колкото долу в самата столица Средец. И по този начин, през 1259 година се появява този същински международен шедьовър. Благодарение на това свое начинание севастократор Калоян и брачната половинка му Десислава са именувани с почетната купа ктитори на храма. Ктитор идва от гръцки език и значи спомоществовател, човек дарил средства и земя за създаване на черква, манастир или параклис.

Царица Елеонора избавя Боянската черква

Боянската черква е не доста огромна, само че извънредно забавна двуетажна сграда, като вторият етаж е предопределен за фамилен параклис, а първият - за крипта. Най-старата част на църквата датира от края на X началото на XI век, като съставлява едноапсидна кръстокуполна постройка, чиито подпори са вградени и образуват вписан кръст.

Църквата е разширена през XIII век от севастократор Калоян. Третата част е достроена от локалните през XIX век.

След Освобождението селяните желали да разрушат към този момент съществуващата черква и на нейно място да построят нова, по-голяма. Тук обаче се намесва кралица Елеонора, втората брачна половинка на княз Фердинанд I, и избавя Боянската черква. Това е и повода князът да направи хубав парк към нея, като подрежда да се засадят голям брой дървета и шубраци. След гибелта си през 1917 година кралица Елеонора е заровена в двора на Боянската черква, откъм южната страна на постройката.

Стенописите

Няма спор, че в архитектурно отношение Боянската черква е един шедьовър, само че какво тъкмо я прави световноизвестна и притегля вниманието на ЮНЕСКО?

Нейните фрески. Те датират от 1259 година и са доказателство за невероятните достижения на българската средновековна просвета. Изображенията по стените на църквата са над 240 и се отличават със своята точност, внимание към детайла, характерност и най-много – майсторското пресъздаване на страстите на всяко едно лице.

В първата част на храма, както в множеството сходни, е обликът на Христос Вседържател (Пантократор). Под него в барабана са изписани облиците на ангели и четиримата евангелисти – Матей, Марко, Лука и Йоан. В Боянската черква още има фрески на Големите църковни празници, Страстите Господни, Благовещение, Влизане в Йерусалим, Успение Богородично и други.

Друга значима част от стенописите са на разнообразни светци – Св. Димитър, Св. Св. Константин и Елена, Св. Дамян, Св. Козма и други. Широк интерес будят стенописите свързани със Св. Никола. Той е един от патроните на храма, също така е и настойник на моряци, риболовци, търговци и банкери. Боянските майстори са нарисували цели 18 подиуми от житието на светеца. В тях се вижда какъв брой реалистично художникът е пресъздал даже морската буря. Изображението на Св. Иван Рилски, което се намира в предверието, също буди международен интерес, защото то е най-старото непокътнато такова на светеца.

Най-силно неспокойствие обаче провокират портретите на севастократор Калоян и брачната половинка му Десислава, както и тези на цар Константин Асен Тих и брачната половинка му Ирина. Те са изобразени в цялостен растеж. В ръцете си Калоян държи модел на църквата, който сервира на Св. Никола. Тези изображения са доста скъпи, тъй като са изпълнени доста точно и са едни от най-старите непокътнати портретни изображения на исторически лица. Образът на Десислава излъчва успокоение и финес.

На втория етаж на църквата също има непокътнати фрагменти от по-малки фрески. Там се намира и изображението на другия патрон на Боянската черква – Св. Панталеймон, което е датирано от към XIV век.

Уникалността на стенописите от Боянската черква е световнопризната. При рисуването им си проличава, че са употребявани съвършени техники на осъществяване, психическа трудност на всяко лице, натурализъм, изисканост и емоционалност.

Френският професор Грабар, който е един от първите, разгласили публикации и материали за Боянската черква, споделя за стенописите: “Бояна е най-ценният български принос в средновековното изкуство “. Смята се даже, че стенописите на Боянската черква са прародители на европейския подем.

Несъмнено всеки си задава въпроса - кой или кои са създателите на тези неповторими шедьоври? В научните исторически среди най-често се среща това, че създателят или създателите на стенописите са незнайни и са обединени под общото наименование „ Боянски занаятчия “. Да, обаче и това не е напълно правилно.

Някои от художниците на изображенията са намерили метод да оставят своите имена, тъй че да се запазят епохи наред.

При реставрационните действия на външната западна стена се открива следният надпис: ‘‘Аз, Василий, писах (което значи рисувах)‘‘.

Друго име, което се среща измежду стенописите, е Димитър. То е намерено на меча на Св. Димитър, което е честа процедура в художествените среди - създателите да оставят своите имена на сходни места.

Дотук добре, имаме имената Василий и Димитър, а останалите?

За черква с такава повърхност нормално се наемат няколко художници – първомайстор, калфа и един или двама възпитаници. Кои тогава са другите създатели? Може би в никакъв случай няма да разберем.

Реставрацията

Векове наред върху стенописите са се натрупвали разнообразни замърсители – прахуляк, влага, соли и други. През 1912 година лекар Богдан Филов от Народния музей разпорежда задача на австрийския художник Йосиф Бала да реставрира църквата и нейните изображения. Няколко години по-късно Марин Георгиев приключва започнатото от Бала. През 1934 година се постанова нова реституция, осъществена от Кирил Цонев. През 1944 година следва разчистване на стенописите от Карл Йорданов.

През 1977 година пък Боянската черква е затворена за визити, с цел да се извърши цялостна реституция и консервация, несъмнено по всички условия на ЮНЕСКО за опазване на достоверността на стенописите.

Туризъм и ограничения за сигурност

Боянската черква е отворена за посещаване от понеделник до неделя от 9 до 17:30 часа (зимно работно време ) и от 9:30 до 18 часа (лятно работно време). По време на коронавирусната пандемия, с цел да се съблюдават противоепидемичните ограничения на територията на обекта се прави стерилизация 9-9:30 и 14-14:30 часа. Също по този начин се влиза в избран час, който се дава на касата, в самата черква може да има по 7-8 индивида и престоя и беседата им е не повече от 10 минути. В църквата носенето на маски е наложително, а в двора е по избор. Входният билет за самостоятелни гости е 10 лева, а за възпитаници и студенти – 2 лева Има и комбинирани билети за Боянската черква и Националния исторически музей – 12 лева, и за Боянската черква, Националния исторически музей и Земенския манастир – 14 лева

Входът е безвъзмезден за хора със специфични потребности и техните придружители, за деца в предучилищна възраст и всеки финален понеделник на месеца след 15:00 часа, както и на 18 май, когато е интернационалният ден на музеите. На Деня на София – 17 септември и на Деня на Народните будители – 1 ноември е гратис за възпитаници и студенти, а за всички останали е 1 лев входната такса.

Боянската черква е същинско богатство, скъп феодален монумент на културата и национална горделивост със своите неповторими фрески. Ако към момента не сте я посетили, направете го. Боянската черква съвсем няма аналог в Европа, а може би и в света. Дано успеем да я съхраним за идните генерации и епохи.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> Автор: Елена Исаева По тематиката .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Нормалният човек след пет години непрестанно пиянство става пияч. Студентът при същите условия става магистър. Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниВъпросът за старите акумулатори е изключително настоящ, само че в последната година започнаха да се появяват разнообразни средства за решение на въпроса. Едно от тях е този робот, който работи 10 пъти по-бързо от човек.Разработката Atlas тества границите на възможнотоСпоред Вероника Трифонова, вътрешният министър е уронил престижа ѝМеждувременно ръководителят на талибаните е дошъл в Кандахар " Това бе неприятна концепция през цялото време, при все това Русия на първия стадий я поддържа " Засега не се постанова евакуация на хората " Бюджетът на АПИ за 2021 година е разграничен на две ", съобщи на брифинг районният министър. Какво изясни тя:Нанесени са обилни материални вреди " Тежестта на решението е в самото Народно заседание ", съобщи премиерътДруги петима българи към този момент са съумели да се изтеглят от Кабул в Дубай " Записите не са били укривани ", съобщи депутатът ГЕРБ във връзка видеоклиповете от 10 юли 2020 г.Здравният министър разиска през днешния ден ограниченията, които следва да се подхващат по отношение на предстоящото нарастване на заболеваемостта от COVID-19 у насПринц Хари е служил в Афганистан в състава на кралските военновъздушни сили Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР