Азиатските градове доминират Tоп 10 в индекса на световните финансови

...
Азиатските градове доминират Tоп 10 в индекса на световните финансови
Коментари Харесай

Лондон изостава от Ню Йорк в надпреварата за водещ световен финансов център

Азиатските градове преобладават Tоп 10 в показателя на международните финансови центрове (GFCI), изготвян от ĸoнcyлтaнтcĸa ĸoмпaния Z/Yen Group и Китайския институт за развиване.

Ню Йорк резервира лидерската си позиция в класацията, като заемащият второ място Лондон към този момент изостава на цели 23 точки от американската финансова столица, откакто при предходното издание на показателя разликата сред двата града бе единствено от 4 точки, осведоми s&pglobal.

След тях се подреждат шест азиатски града – Шанхай (който към този момент е единствено на 1 точка от Лондон), Хонконг, Сингапур, Пекин, Токио и Шънджън. Топ 10 допълват Франкфурт и Цюрих. Големият губещ в първата десетка е Токио, който е паднал от четвърта на седма позиция.

Българската столица София се подрежда на 95-та позиция, което я слага на второ място на Балканите след заемащия 74-та позиция Истанбул. Атина е на 103-то място.

В района на Източна Европа водач е Москва на 57-мо място, следвана от Варшава (61), Вилнюс (62), Братислава (66) и прага (76).

Последното издание на показателя демонстрира, че резултатите на водещите финансови центрове не престават да са по-слаби, в сравнение с през 2019 година, отразявайки несигурната световна икономическа среда. Средните резултати обаче са с 3,5 точки по-ниски спрямо класацията от септември, което значи, че увереността във финансовата система е повишена през последните четири месеца на предходната година. За съпоставяне, резултатите се сринаха приблизително с 41 точки в показателя от септември по отношение на този от март 2020 година

„ Резултатите отразяват взрива на неустойчивост в интернационалната търговия, политика и стопанска система, а не на последно място и огромните намеси от страна на централните банки и въпросите към бъдещето положение на комерсиалните банки, застрахователите и доставчиците на платежни услуги “, разяснява Майкъл Майнели, ръководител Z/Yen Group.

Индексът класира градовете по параметри като бизнес климат, човешки капитал, инфраструктура, развиване на финансовия бранш и известност. Той се разгласява два пъти в годината – през март и през септември. Индексът се основава както на статистически данни, по този начин и на резултатите от анкети, извършени измежду експерти от финансовия бранш.В последното му издание вземат участие 114 водещи финансови центъра.

Пълната ранглиста може да видите:
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР