Азербайджан задържа шестима мъже по подозрение, че са свързани с

...
Азербайджан задържа шестима мъже по подозрение, че са свързани с
Коментари Харесай

Азербайджан предотврати заговор за преврат, планиран от Иран

Азербайджан задържа шестима мъже по съмнение, че са свързани с иранските секрети служби и са възнамерявали осъществяването на прелом в страната, оповестява " Франс прес ".

Отношенията сред Баку и Техеран от дълго време са обтегнати, защото Азербайджан е непосредствен съдружник на историческия противник на Иран - Турция.

Арестите са осъществени след месеци на дипломатическо напрежение.

Баку съобщи, че шестимата азербайджанци са били " вербувани от иранските секрети служби за дестабилизиране на обстановката в страната ".

В взаимно изказване на вътрешното министерство, държавната сигурност и Главната прокуратура на страната се показва, че групировката е възнамерявала да " създаде  " противодействуващ отряд ", целящ установяването на шериатска страна в Азербайджан посредством въоръжени протести и принудително събаряне на конституционния ред на Азербайджан ".

Те са упрекнати, че са " ангажирани в проиранска пропаганда на набожен радикализъм и извършват заповеди от чужбина за подкопаване на традицията на приемливост на Азербайджан ".

Според Азербайджан задържаните предизвикват " коренен ислям ", използвайки пари от облаги от опиати.

По късно бе обявено, че четирима чиновници на иранското посолство в Баку са оповестени за личност нон грата. Наредено им е да изоставен територията на Азербайджан в границите на 48 часа. Това се споделя в известие на Министерството на външните работи на Азербайджан, публикувано в четвъртък.

През януари Азербайджан спря работата на посолството си в Иран, откакто въоръжен мъж нахлу в постройката, убивайки охранител и ранявайки други двама души.

Баку твърди, че зад офанзивата стоят тайните служби на Техеран.

Миналата година богатата на нефт страна арестува петима свои жители за шпионаж в интерес на Иран, както и още 17 мъже, за които Баку твърди, че принадлежат към  " противозаконна въоръжена формация, основана от Иран ".

Азербайджан разкритикува Иран за хипотетичната му поддръжка за Армения в продължаващия от десетилетия спор на Баку с Ереван за отделилия се район Нагорни Карабах.

Иран, в който живеят милиони тюркоезични етнически азербайджанци, от дълго време упреква Баку, че подклажда сепаратистки настроения на територията си.

Техеран се притеснява и че територията на Азербайджан може да бъде употребена за възможна атака против Иран от Израел - главен снабдител на оръжие за Баку.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР