Азербайджан вече е надежден и дългосрочен енергиен партньор на България.

...
Азербайджан вече е надежден и дългосрочен енергиен партньор на България.
Коментари Харесай

``Европа получава азерски газ без прекъсване и манипулиране. Ангажирани сме с енергийната сигурност на България`` -

" Азербайджан към този момент е благонадежден и дълготраен енергиен сътрудник на България. През 2013-а бе подписано съглашение сред двете страни за 25 година Азербайджан е зает във въпросите, свързани с енергийната диверсификация и гарантирането на енергийната сигурност на вашата страна. Без никакво подозрение ние сме и ще бъдем близки и благонадеждни сътрудници на България що се касае до енергийните въпроси и всички сфери на съдействието сред страните ни. " Това съобщи посланикът на Азербайджан в България Н.Пр. Хюсеин Хюсеинов в изявление за Българска национална телевизия.

Посланикът твърди, че " от 2005-2006 година Европа получава азерски газ и нефт без каквото и да е спиране или манипулиране " и не би трябвало да има терзания или запаси по отношение на газовите ресурси на Азербайджан, тъй като страната има задоволителни количества, с цел да покрие вътрешните си потребности и за износа за идващите 100 години.

На въпрос може ли страната да усили износа си, в случай че търсенето на газ в Европа нарасне стремително Н.Пр. Хюсеинов дава отговор утвърдително: " Можем да го създадем, тъй като имаме огромни газови запаси ".

Досега Азербайджан е построил 5 огромни газопровода към европейския пазар. Възможно е преместването на електрическа енергия през връзка по дъното на Черно море, добавя той.

На въпрос за наличните количества петрол посланикът споделя: " Ако би трябвало да приказваме за числа, имаме потвърдени няколко милиарда барела петрол в находища ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР