Азербайджан ще осигурява една трета от търсенето на газ в

...
Азербайджан ще осигурява една трета от търсенето на газ в
Коментари Харесай

Азербайджан ще осигурява една трета от търсенето на газ в България


Азербайджан ще обезпечава една трета от търсенето на газ в България. Това сподели посланика на Азербайджан в България Наргиз Гурбанова по време на радиошоуто на John Batchelor, представена от организация Trend.az.

„ Азербайджан и България са стратегически сътрудници. Фактически Азербайджан е най-големият сътрудник на България в Кавказ. Преди три години, през 2015 година беше подписан значим документ – Декларация за стратегическо партньорство, който покачва равнището на другарските и добросъседски връзки сред нашите страни до стратегическо партньорство “, сподели посланикът.

Гурбанова означи, че това партньорство планува по-тясно взаимоотношение в редица области, представляващи общ интерес. Едно от направленията е енергетиката, която към сегашния миг е най-важната област на съдействие.

„ През 2013 година беше подписано съглашение за доставка на газови запаси от Азербайджан за България. Към сегашния миг си сътрудничим тясно с българските сътрудници и доста се надяваме, а и с неспокойствие чакаме, че България ще построи основния детайл за тези доставки – интерконекторът „ Гърция-България “, сподели още посланикът.

По думите на посланикът, допуска се, че даденият интерконектор ще стартира да работи пълноценно в края на 2019 – началото на 2020 година и ще обезпечи опцията за доставка за България на един милиард куб м природен газ.

„ Това е доста съществено количество, като се има поради, че годишното търсене на енергийни запаси в България е на равнище от 2,7-3 милиарда куб м. Това значи, че Азербайджан ще обезпечава една трета от търсенето на газ в българия “, сподели Гурбанова.

Посланикът означи, че наскоро държавната компания на Азербайджан SOCAR е показала интерес към присъединяване в процеса на газификация на България.

„ Към сегашния миг са газифицирани единствено пет % от територията на България. SOCAR в този момент търси благоприятни условия за подготовка на технико-икономическа аргументация, с цел да посочи какви са вероятностите на Азербайджан за присъединяване в този план “, сподели Гурбанова.

Изданието прецизира, че IGB е газопровода, който ще обезпечи опция на България да получава азербайджански газ, придобит при втория стадий от създаването на газокондензатното находище Шах Дениз “. IGB ще бъде включен към газопровода ТАР (Трансадриатическия газопровод), по който газо от „ Шах Дениз “ ще се доставя до европейските пазари.

Първоначалният потенциал на IGB е за три милиарда кубични метра.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР