Азербайджан предупреди ЕС, че страната ще може да изпълни ангажимента

...
Азербайджан предупреди ЕС, че страната ще може да изпълни ангажимента
Коментари Харесай

Азербайджан иска инвестиции, за да увеличи доставките на газ за ЕС

Азербайджан предизвести Европейски Съюз, че страната ще може да извърши уговорката си да удвои износа на газ за блока единствено в случай че бъдат направени нови вложения в тръбопроводите и бъдат подписани дълготрайни контракти за изкупуване. През юли месец Европейски Съюз и Баку подписаха контракт за удвояване на доставките на природен газ до 20 милиарда куб. м. годишно до 2027 година Разширяването на Южния газов кулоар (SGC) от Каспийско до Адриатическо море обаче изисква вложения за милиарди долари и контракти за закупуване на газ дълго след 2027 година, съобщи заместник- външния министър на страната Елнур Мамедов, представен от Financial Times.

" Всеки, който се интересува от вложение, без значение дали е обществено или частно лице, би трябвало да постави парите си на масата, с цел да можем да увеличим потенциала им ", споделя той в изявление. " Не бих споделил, че има различия с Европейски Съюз, само че това е... значима част от този пъзел ".
Реклама
Той добави, че Азербайджан има предпочитание да способства със своя дял от нужните вложения, само че чака и Европейски Съюз да се ангажира, макар че не му е известно да се разискват съответни цифри. Общите вложения за построяването на SGC, който стартира да доставя газ за Италия през 2020 година, са били към 40 милиарда $.

" В момента Европа има обезверена потребност да откри различни снабдители. Трябва да сме сигурни, че това... не е някакво непринудено търсене поради войната в Украйна, която един ден ще завърши и тогава внезапно ще започнете да купувате назад от Русия и ще кажете: " хей, ами ние в този момент нямаме потребност от газ ", споделя още министърът.

Лоран Русекас от S&P Global Commodity Insights съобщи, че въпреки Азербайджан да може да увеличи износа на газ за Италия и България с дребни количества в кратковременен проект, съществено нарастване ще изисква обилни вложения както в производството, по този начин и в превозването на газа. " Никоя страна няма да поеме риск от милиарди долари за развиване, без да знае, че има дълготраен покупател ", изяснява министърът.

Европейската комисия е отказала да разяснява въпроса дали се водят договаряния с евентуални частни или обществени вложители. Длъжностно лице на Европейски Съюз е декларирало, че " като се има поради актуалната обстановка и вероятностите за газа в Европейски Съюз ", блокът е убеден, че разширението на газопровода ще " сътвори благоприятни условия за всички участващи сътрудници, защото силата от Азербайджан ще има по-голям достъп до пазара на Европейски Съюз ", написа Financial Times. " Въз основа на позитивните резултати от съдействието в региона на енергетиката и сполучливия старт на доставките на газ по Южния газов кулоар в основен миг, Европейски Съюз преглежда Азербайджан като благонадежден и стратегически сътрудник в търговията с сила ", добави служителят.
Реклама Усложняваща фактори
Допълнителни усложняващи фактори за вложенията в SCG са структурата му и неговата благосъстоятелност. Той се състои от три обособени тръбопровода: Южнокавказкия газопровод (SCP), преминаващ през Азербайджан и Грузия; Трансанадолския газопровод (TANAP) - през Турция; и Трансадриатическия газопровод (TAP) през Гърия, Албания и Италия.

Британската BP и държавната енергийна група на Азербайджан имат дялове в трите газопровода, до момента в който турски държавни компании имат акции в SCP и TANAP. SCP е 19.99% благосъстоятелност на съветската петролна компания " Лукойл " и 10% на иранската държавна петролна компания, което може да сътвори спънки за възможни капиталови решения на Европейски Съюз. Единствено TAP е мажоритарна благосъстоятелност на компании от Европейски Съюз, като 55% от него се държат от три енергийни групи - италианската Snam, белгийската Fluxys и испанската Enagas.
Свързани публикации Съединени американски щати глобиха молдовски олигарси и организации поради корупция 31 октомври 2022, 07:28 Турция пази икономическите си връзки с Русия 30 октомври 2022, 12:27 Румъния и Азербайджан с общ план за полутечен газ в Черно море 24 октомври 2022, 10:13 Хърватия се стреми да се трансформира в енергиен център на Източна Европа 19 октомври 2022, 08:37 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР