Азербайджан прави всичко възможно, за да доставя газ на Румъния,

...
Азербайджан прави всичко възможно, за да доставя газ на Румъния,
Коментари Харесай

Министър: Поне 10 страни от ЕС искат газ от Азербайджан

Азербайджан прави всичко допустимо, с цел да доставя газ на Румъния, само че има най-малко 10 европейски страни, които в този момент желаят газ от каспийската страна. Това съобщи Парвиз Шахбазов, министър на енергетиката на Азербайджан, който участва през днешния ден в Букурещ на Румънската интернационална газова конференция, съобщи Аджерпрес.

Шахбазов взе участие в спорен панел с сътрудниците си от осем други страни от района: Румъния, България, Унгария, Украйна, Република Молдова, Грузия, Гърция и Турция.

Запитан от румънски публицисти дали страната му е подготвена да доставя газ на Румъния в близко бъдеще, азербайджанският министър отговори, че по този въпрос се водят диалози с представители на Румъния. 

" Опитваме се да създадем всичко, което е по силите ни, само че за това е належащо време. Съществуват избрани организационни критерии, свързани с преноса на газ, превоза. В момента сме в развой на договаряния, имаме стратегическо партньорство с Румъния и вършим всичко по силите си, само че в Европа има най-малко 10 страни, които ни желаят газ, и ние вършим всичко допустимо ", изясни Шахбазов.

По думите му Азербайджан се готви да усили доставките на газ за Европейски Съюз.

" Миналата година доставихме на Европейски Съюз 8,2 милиарда куб. м, а тази година увеличихме количеството с 40 %. Искаме да удвоим количеството азербайджански природен газ, което ще доставяме на Европейския съюз през идващите пет години. Нашата цел е да доставяме доста повече газ на нашите сътрудници, които към този момент получават, и да разтеглим доставките си до нови райони - от южната част на Европа до западната част на Балканите ", съобщи азербайджанският министър.

Шахбазов уточни, че въпреки и да са нужни бързи решения, нещата не могат да се създадат за една нощ.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР