Азербайджан отказа в четвъртък да участва в преговорите за нормализиране

...
Азербайджан отказа в четвъртък да участва в преговорите за нормализиране
Коментари Харесай

Азербайджан отхвърля мирните преговори за Армения в САЩ заради „предубедените забележки“ на Вашингтон

Азербайджан отхвърли в четвъртък да взе участие в договарянията за нормализиране с върлия зложелател Армения, които бяха планувани в Съединените щати този месец, поради, както сподели, " предубедената " позиция на Вашингтон.

Баку и Ереван са вкарани в траял десетилетия териториален спор за азербайджанския район Нагорни Карабах, който Баку си върна през септември след светкавична атака против арменските сепаратисти.

Международните мирни договаряния сред някогашните руски републики са се следи дребен прогрес, само че водачите на двете страни споделиха, че всеобхватно спокойно съглашение може да бъде подписано до края на годината.

„ Не считаме за допустимо да проведем препоръчаната среща на равнище външни министри на Азербайджан и Армения във Вашингтон на 20 ноември 2023 година “, се споделя в изказване на външното министерство на Баку.

Ходът последва чуване в комисията по външни работи на Камарата на представителите на Съединени американски щати в сряда, където, сподели министерството, помощник-държавният секретар Джеймс О'Брайън направи „ едностранчиви и пристрастни забележки “ за Азербайджан.

О'Брайън сподели на комисията на Камарата на представителите, че „ нищо няма да бъде обикновено с Азербайджан след събитията от 19 септември, до момента в който не забележим прогрес по пътя на мира. “

„ Ние Отменихме редица визити на високо равнище, осъдихме дейностите (на Баку), добави той.

Външното министерство на Азербайджан сподели: „ Такъв едностранен метод от страна на Съединените щати може да докара до загуба на посредничеството на Съединените щати "

Арменският министър председател Никол Пашинян сподели в четвъртък, че " политическата воля на Ереван да подпише през идващите месеци спокойно съглашение с Азербайджан остава непоколебима. "

Пашинян и президентът на Азербайджан Илхам Алиев организираха няколко кръга от диалози при посредничеството на Европейски Съюз.

Но предишния месец Алиев отхвърли да участва на кръг от договаряния с Пашинян в Испания, базирайки се на „ пристрастната позиция “ на Франция.

Френският президент Еманюел Макрон и немският канцлер Олаф Шолц бяха планувани да се причислят към Европейски Съюз шефът Шарл Мишел като медиатор в тези договаряния.

Досега няма забележим прогрес в напъните на Европейски Съюз да провежда нов кръг от договаряния.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР