Азербайджан обяви в неделя създаването на контролно-пропускателен пункт на моста

...
Азербайджан обяви в неделя създаването на контролно-пропускателен пункт на моста
Коментари Харесай

Азербайджан сложи КПП край Нагорни Карабах

Азербайджан разгласи в неделя основаването на контролно-пропускателен пункт на моста Хакари в Лачинския коридор  - единственият сухопътен метод към противоречивата зона на Нагорни Карабах. Това беше последвано от обвинявания в гранична пукотевица както от азерски, по този начин и от арменски бойци, заяви TVP World.

Азербайджан съобщи, че това е належащо заради потреблението на пътя от Армения за преместване на оръжия.

Азербайджан " предприе подобаващи ограничения за определяне на надзор в началната точка на пътя ", сподели външното министерство.
 Армения позволява мир с Азербайджан единствено при взаимно признание на териториите си
Армения позволява мир с Азербайджан единствено при взаимно признание на териториите си

Ереван твърди, че изцяло признава териториалната целокупност на Баку

" Осигуряването на гранична сигурност, както и обезпечаването на безвредно придвижване по пътищата, е прерогатив на държавното управление на Азербайджан и основна причина за националната сигурност, държавния суверенитет и върховенството на закона. "

Азербайджански чиновници споделиха фотоси на моста в обществените медии, показващи едната страна, блокирана от транспортни средства и бойци.

Според министерството на защитата на Армения, боец на име Артьом Погосян е бил погубен, когато азерските сили са разкрили огън по арменска позиция покрай Сотк , арменско селце източно от езерото Севан. Правителството на Азербайджан отхвърли убийството на боеца.

Впоследствие Азербайджан заяви, че арменски бойци са разкрили огън по азерски елементи в региона на Лачин , което Армения оспори.
 Убити и ранени бойци по границата сред Азербайджан и Армения
Убити и ранени бойци по границата сред Азербайджан и Армения

Всяка от страните упреква другата, че е разкрила огъня

Според Армения стачкуващите са подкрепяни от държавното управление пропагандатори, които дейно блокират Карабах. Азербайджан отхвърля да е блокирал пътя, като твърди, че е позволено прекосяването на някои конвои и помощ.

Нагорни Карабах е интернационално приет като част от Азербайджан, само че неговите 120 000 поданици са най-вече етнически арменци и той се отдели от Баку при започване на войната от 1990 година

" Замразеният спор " избухна бурно през 2020 година в интензивни борби, които продължиха шест седмици , преди прекратяването на огъня с посредничеството на Русия да докара до загуба на надзор над Армения и етнически арменци над елементи от района и седем прилежащи области.

Напрежението избухна неотдавна, защото коридорът Лачин беше блокиран от подкрепяни от държавното управление азербайджански протестиращи от декември 2022 година
 Армения отхвърля
Армения отхвърля " лъжата " на Азербайджан, че въоръжава Нагорни Карабах

Според Ереван Баку приготвя почвата за нова експанзия

Говорейки в Народното събрание по-рано тази седмица, арменският министър председател Никол Пашинян сподели, че Армения признава териториалната целокупност на Азербайджан и е подготвена да подпише подобаващ кротичък контракт с Баку.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР