Азербайджан може да бъде надежден доставчик на енергия за Европа

...
Азербайджан може да бъде надежден доставчик на енергия за Европа
Коментари Харесай

Алиев: Азербайджан може да снабдява Европа с енергия цял век

Азербайджан може да бъде благонадежден снабдител на сила за Европа в продължение на 100 години, съобщи президентът Илхам Алиев по време на посещаване в Унгария.

" Страната разполага с задоволително сила, с цел да посрещне потребностите на Европа като благонадежден снабдител през идващите 100 години ", съобщи Алиев по време на среща с унгарския министър председател Виктор Орбан, заяви организация MTI.

На собствен ред Орбан напомни, че Азербайджан е заречен да удвои количеството на природния газ, доставян на Европа до 2027 година, а също по този начин е подписал съглашение с Армения, Унгария и Румъния за доставка на зелена електрическа енергия за Европа по дъното на Черно море.

" Както природният газ, по този начин и електрическата енергия от Азербайджан минават през Унгария, тъй че Унгария също има изгода от тази нова обстановка. Щастливи сме, че Унгария става част от решението, а не от казуса с енергийните доставки в Европа ", съобщи унгарският министър председател.

Агенцията оповестява, че Алиев е поканил Орбан и президента на страната Каталин Новак, с която се е срещнал по време на визитата си в Будапеща, да посетят Азербайджан на публично посещаване.

По време на визитата бяха подписани седем съглашения, най-важното от които беше декларация за разширено стратегическо партньорство. Другите се отнасят до съдействието в региона на природния газ, селското стопанство, галактическите проучвания и миграцията, наред с други въпроси.

Ръководителят на унгарското външно министерство Петер Сиярто съобщи по-рано, че Унгария, Румъния, България и Словакия са поискали от Европейска комисия да отпусне средства за развиване на инфраструктурата за доставки на азербайджански газ за Европа, защото това е в полза на целия район. Според него ще стане ясно дали Европейски Съюз е подготвен да премине от говорене за диверсификация на доставките към предприемане на действителни стъпки за нейното реализиране. През септември на срещата на министрите на енергетиката на тюркските страни Сиярто съобщи, че размерът на газа, доставян от Азербайджан за Европа, ще се удвои през идващите години, като го назова най-реалистичната опция за диверсификация на европейските енергийни доставки.

Унгарското външно министерство съобщи, че Унгария работи за диверсифициране на доставките на газ за страната, само че в кратковременен проект няма да може да размени съветските енергийни доставки. В допълнение към увеличението на вноса на азерски газ Унгария се интересува от увеличение на доставките на полутечен природен газ за страната посредством терминал в хърватския Крък и създаването на газово находище в Румъния. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР