"Азербайджан играе ключова роля за диверсификацията на енергийните източници за

...
"Азербайджан играе ключова роля за диверсификацията на енергийните източници за
Коментари Харесай

В Азербайджан Радев подкрепи Южния газов коридор

"Азербайджан играе основна роля за диверсификацията на енергийните източници за Източна и Централна Европа. Затова поддържаме този план . Добрият политически разговор е доказателство за положителните връзки във всички сфери.Също по този начин има опция за развиване на други инфраструктурни планове ", сподели Радев при започване на диалога си с президента на Азербайджан Илхам Алиев.

Проектът „ Южен газов коридор” включва строителството на система от газопроводи TANAP-TAP от азербайджанското находище "Шан Дениз " през Грузия, Турция, Гърция, Албания до Южна Италия. По него се възнамерява доставянето на 6 милиарда куб. метра в Турция и 10 милиарда куб. метра до Европа. България също ще се включи в плана с газопреносна връзка с Турция, а към този момент са контрактувани 1 милиарда куб. метра газ от Азербайджан.

Българският президент акцентира и на построяването на директната въздушна линия сред София и Баку , тъй като това способства за развиването на връзките сред двете страни на всички равнища.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев увери, че ще се обменят хрумвания за възстановяване на съдействието сред двете страни. По думите му концепциите, които двама са споделили между тях по време на диалозите на "четири очи ", ще спомогнат за възстановяване на това съдействие.

"Имаме положителни политически и стопански връзки, по в региона на стопанската система има още доста капацитет за развиване ", добави Илхам Алиев. Той сподели още, че България е доста непосредствен на Азербайджан сътрудник и другарска страна.

"Вашата аудиенция демонстрира, че сме положителни другари. Надявам се съдействието ни като другарски страни да продължи ", акцентира азербайджанският президент. Визита на българския президент Румен Радев продължава с пленарни диалози на делегациите на двете страни.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР