Азербайджан е ключов партньор за България в усилията ѝ за

...
Азербайджан е ключов партньор за България в усилията ѝ за
Коментари Харесай

Росен Желязков разговаря с президента на Азербейджан за транзитните доставки на газ

" Азербайджан е основен сътрудник за България в напъните ѝ за възстановяване на енергийната сигурност и реализиране на енергийна диверсификация в нашия район и Европа ".

Това съобщи ръководителят на Народното събрание Росен Желязков на срещата си с президента на Азербайджан Илхам Алиев в понеделник.

Българска парламентарна делегация, водена от ръководителя на Народното събрание, е на публично посещаване в Република Азербайджан.

" Отличните връзки и стратегически разговор сред нашите страни получават още по-голямо значение за диверсификацията на доставките на енергоизточници за българската стопанска система и изключително след военната експанзия на Русия против Украйна ", означи Желязков.

През октомври 2022 година беше пусната в употреба междусистемната газова връзка Гърция-България, а през предходната година и тази със Сърбия, с което страната ни стартира да получава в цялостен размер контрактуваните количества азербайджански природен газ и усили директния си потенциал.

В тази връзка Росен Желязков акцентира пред президента Илхам Алиев опциите на България да усили директните доставки на газ както за страните от Западните Балкани, по този начин и за Европа по оста юг-север.

През предходната година беше подписан Меморандум за съдействие сред пет оператора на газопреносни системи от България, Румъния, Унгария, Словакия и Азербайджан за удвояване на износа на газ от Азербайджан за Европейския съюз,

За зареждането на плана от основно значение е Азербайджан, която може да доставя количества от своите залежи през Южния газов коридоро до Гърция и оттова да влизат у нас през интерконектора, както това става в този момент с доставките за българския пазар от 1 милиарда куб. м годишно, написа Mediapool.

" Отношенията сред Азербайджан и България са освен другарски, те са издигнати до равнище стратегическо партньорство, което отвори нова страница в двустранните връзки. Благодарение на това България имаше опцията да стане транзитираща страна за азербайджански газ, което към този момент е реалност, и ние оценяваме високо партньорството в тази сфера ", съобщи Алиев.

В състава на българската делегация са народните представители от Групата за другарство България – Азербайджан Десислава Трифонова (ПГ на ГЕРБ-СДС), ръководителят на Групата за другарство България – Азербайджан Хамид Хамид (ПГ на ДПС) и депутатите Ангел Георгиев (ПГ „ Възраждане “), Драгомир Стойнев (ПГ „ Българска социалистическа партия за България “ и член на Групата за приятелство) и Тошко Йорданов (ПГ „ ИТН “).
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР