Азерайджан може да доставя повече от договорените 1 милиард кубически

...
Азерайджан може да доставя повече от договорените 1 милиард кубически
Коментари Харесай

Илхам Алиев обеща повече азерски газ за България

Азерайджан може да доставя повече от контрактуваните 1 милиард кубически метра природен газ за България на годишна база. Това съобщи след срещата си с президента Румен Радев президентът на Азербайджан Илхам Алиев.

" С президента Радев обсъдихме доставката на спомагателни размери азербайджански газ към България. Аз ще засегна тази тематика на национално ниво, когато се върна в страната ", сподели Алиев.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев е на двудневно посещаване в България във връзка формалното разкриване на газовия интерконектор с Гърция, по който страната ни ще получава по 1 милиард кубически метра азерски газ годишно.

Официалният старт на работата на тръбата пък ще бъде даден в събота, 1 октомври, като на специфичната гала, която ще се организира в Националния замък на културата

в столицата ще участват също по този начин ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентите на Сърбия, Румъния и Република Северна Македония Александър Вучич, Клаус Йоханис и Стево Пендаровски, както и министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис.

В рамките на срещата си двамата държавни глави разискаха тематики, свързани със стратегическото партньорство сред двете страни, както и задълбочаване на съдействието в сфери като енергетика, стопанска система, сигурност, туризъм, обучение и просвета.

Алиев уточни още, че Азербайджан разполага с съществени газови находища от 2,6 трилиона кубически метра, като си слага стратегическа цел - да удвои доставките за Европа в обозримо бъдеще.

" Въз основа на меморандума (подписан сред Алиев и Урсула фон дер Лайен при визитата на ръководителя на Европейска комисия в Баку) ще удвоим производството и износа към Европа, имаме ресурсите за това. Говорихме с президента и да открием офис на СОКАР (азерската държавна газова компания) в България. Не се ограничаваме само с въпросите за произвеждане и транспорт на газ, засегнахме и редица тематики от енергетиката като произвеждане и експорт на електрическа енергия и съдействие в тази сфера, за доставката на спомагателни количества петрол, както и много други тематики ", уточни още президентът на Азербайджан.

Алиев анонсира и идна своя среща с представители на българския бизнес, както и предложения български компании да влагат в Азербайджан. " Имаме редица огромни инфраструктурни планове, като компании от другарски страни са добре пристигнали да вземат участие в тях. "
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР