Аз знам, че това е просто момент от живота ми,

...
Аз знам, че това е просто момент от живота ми,
Коментари Харесай

Пациентка на пловдивска болница живее с рак повече от 20 години без химиотерапия

„ Аз знам, че това е просто миг от живота ми, който би трябвало да приема. Вярваща съм, имам вяра в силата, която я има и ми оказва помощ. Поеха ме положителни лекари, на които цялостен живот ще бъда признателна “. Така стартира описа си Добринка Христоскова от Батак. Тя има метастатичен рак – с разсейки в костите. Въпреки тежкото заболяване, Добринка живее без болежка и страдалчество, усеща се добре, грижи се за себе си и не стопира да благодари на лекарите, с които я е срещнала ориста. Вече 20 години – доста повече, в сравнение с в миналото се е смятало, че пациент с такава диагноза може да преживее.
Прочетете още
Заедно с лекуващия си доктор – медицинския онколог доктор Антоанета Томова от КОЦ - Пловдив, Добринка взе участие във видеопроекта на Института за здравно обучение – „ За рака с вяра “. Кратките филми описват за очакванията, страховете и доверието сред лекари и пациенти в битката им с рака. Този път видеото е за метастатичния рак – ракът в четвърта фаза, която се смята за нелечима. В България пациентите с рак са над 300 000 души. С техните фамилии, това е проблем, който визира близо 2 млн. души. А близо 50-60 000 пациенти се лекуват в КОЦ – Пловдив. Не всички ще развият метастатичен рак, само че рискът съществува.

Сред дамите най-често срещаният рак е този на гърдата. При Добринка той се е появил с болежка и зачервяване. Не е била на профилактични прегледи преди тези първи признаци, тъй като не е имала недоволства. След интервенцията се среща с доктор Томова, която продължава да я лекува и до през днешния ден.

„ В първия миг, когато я видях, аз, все едно, че влизах при майка, или сестра... Имах й голямо доверие. Каза ми – няма да има химиотерапия. И до през днешния ден, каквото каже тя – за мен е закон “, споделя Добринка. В живота й настъпват промени – трансформира храненето, трансформира душевната си настройка – към себе си и близките. 

„ Повечето от пациентите стартират с ранен рак, в този момент към Ковид рецесията има много закъсняла диагностика и се повиши процентът на тези, които се изявяват в финален етап. В първите стадии с локалните способи ние реализираме изцеление. Четвърти етап от здравна позиция се приема като към този момент нелечим. При него доста неща можеш да се опиташ да направиш, да подпомогнеш болния, да удължиш живота му, да подобриш качеството на живот. Но аз надълбоко имам вяра, че в случай че пред теб е една изключителна персона, която откровено желае своето изцеление, то може и чудотворно да възникне “, споделя доктор Антоанета Томова. Тя е уверена, че във всеки човек е заложен капацитет самичък да се оправи освен с рака, само че и с други болести. А нейната задача е да разкрие този капацитет.

С колосалния прогрес в онкологията има задоволително доста медикаменти, способи, подходи, които оказват помощ пациентът да живее дълъг и добър живот макар болестта, даже и без химиотерапия. „ Имам пациенти с костни разсейки, които ги държа живи над 10, 15, 20 години. Имам истории с благополучен край. Искам да ги опиша, да вдъхновя хората и да им кажа, че нищо не е изгубено, че всеки ден носи нови благоприятни условия, че организмът е динамично нещо. Докато пациентът желае да живее, има дух да живее и да се бори и до момента в който фамилията го поддържа и до момента в който има отсреща здравен екип, лекар-специалист, който да му пука за пациента, нищо не е изгубено “, уверена е доктор Томова.

Цялата история на Добринка можете да гледате тук:

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР