Аз в битността си на работещ за българските служби съм

...
Аз в битността си на работещ за българските служби съм
Коментари Харесай

Бивш шеф на ДС на Македония: Каракачанов беше вербуван от нас през 80-те

Аз в битността си на работещ за българските служби съм вербувал много македонски жители. Няма по какъв начин да съм учил в Скопие, отвърна Каракачанов

Бившият вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов е бил вербуван от службите в Югославия при посещаване от обменна стратегия за студенти в края на 80-те години в Скопие.

Такова изказване насочи Слободан Богоевски, първият началник на Службата за държавна сигурност (по-късно УБК, през днешния ден превърната в Агенция за национална сигурност) на тогавашна Република Македония, в интервала 1991-1995 година

В продължаващо часове изявление с журналиста Васко Ефтов за програмата " Во центар " (от което към този момент е излъчена единствено първата част) Богоевски, говорещ рядко пред медиите в последните години, изяснява, че Каракачанов пристигнал в Студентски дом " Гоце Делчев " в Скопие по програмата, предаде  " Дневник ".

Попитан от журналиста дали " нашите служби направиха Каракачанов помощник ", Богоевски дава отговор утвърдително. Обяснява, че осъзнава некоректността на думите си, само че приказва по изключение, тъй като " той се появи като най-екстремния противник на решаването на казуса с антимакедонските си позиции. А учеше там, ядеше, пиеше. Когато се появи такава неуместна персона, се чудите какво се случва. "

Каракачанов бе разгласен през 2006 година като сътрудник на Шесто ръководство (борба с идеологическата измама и противодържавни прояви и информативен анализ) на българската Държавна сигурност. Според наличната информация е регистриран през 1989 г.; година преди този момент приключва история в Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Ползван е за правене на разбори за контраразузнавателните служби на Министерство на вътрешните работи. Още след оповестението на името си от някогашния вътрешен министър Румен Петков самичък удостовери, че е работил за България и в нейна работа и не се срами, а под всяко мнение за връзките с Югославия и македонския въпрос би се подписал и през днешния ден.

Васко Ефтов анонсира самото изявление с думите, че измежду тематиките ще е " методът, по който е вербуван Каракачанов ". Ефтов е противоречива фигура за доста македонци, само че и българи - във втория случай тъй като тонът му постоянно е изострен към София. Предаванията му " Во центар " в същото време се употребяват с интерес, а в " Ютюб " съответното видео е гледано 80 хиляди пъти.

От своя страна Каракачанов изясни, че в интернет може да се потърси биографична му информация. " И ще видите, че аз в никакъв случай не съм учил в Скопие, не съм бил студент, а не е имало по какъв начин да пребивавам в това общежитие ", сподели той.

Богоевски приказва за продан на студенти (какъвто има в хода на Студената война) а не твърди, че Каракачанов е бил студент във висше образователно заведение в Македония по югославско време.

Каракачанов атакува Васко Ефтов, че " сипе огън и жупел по България от 20 години ". И там " някакъв много възрастен човек приказва небивалици ", сподели, имайки поради Богоевски. По-нататък дефинира първия началник на македонските служби като " някакъв чичак и дядо, дори този не съм го чувал ".

" Всички ме помнят от студентските митинги през 1989 година, само че в София, не в Скопие. " Попитан дали е юридически най-малко опит да бъде вербуван от югославските служби, отговори: " Напротив, рязали са ми спирачките на колата 1991 година, рязали са ми гумите в Македония. Какъв опит да вършат? Още през цялото време, като отидеш да приказваш за българи, ти с зложелател. Това са нелепости. "

" То е ясно, няма потребност да си учен от " Харвард ", да си професор, да си обясниш за какво е. Само че тези неща с рекъл, споделил не стават. Вадиш някакъв документ и кажеш тук: " Беше студент ", отговори Каракачанов, запитан за какво, в случай че изказванията са погрешни, се популяризират тъкмо в този момент.

Коментарите за Каракачанов заемат едвам дребна част от изявлението, което обгръща противоречиви исторически, вътрешнополитически и други въпроси.

" Изградихме паралелна страна - една конституционна и една парадържава, дълбока страна, народът не знае, че тя ръководи и няма никаква отговорност за това, което прави ", споделя да вземем за пример Богоевски за сегашната Северна Македония.

Част е от комунистическата партия по югославско време. Известен е като един от " осемте от Министерство на вътрешните работи ", които като партийни секретари в Съюза на комунистите в Македония през 1989 година отхвърлят да се подчиняват на централата и желаят промени. Опитва да се кандидатира за народен представител през 2016, само че не съумява да влезе. Осъден е през 2013 година за пране на пари.

В изявлението Богоевски обаче насочва остри рецензии към България да вземем за пример за непознаване на историята (която по думите му не познават и македонците), паралелно с недоказани тези за произхода на македонския език. Богоевски в миналото бе измежду покровителите на " антиквизацията " (процес, разгърнал се по време на ръководството на Никола Груевски), тъй като счита, че културното завещание на македонците може да се открие хилядолетия преди славянското.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР